>- Εθνική επέτειος: 25 Μαρτίου 1821

Posted on 25 Μαρτίου 2008


>Σε όλη την Ελλάδα γιορτάζεται από το πρωί η επέτειος της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Ο καθένας μας και η πολιτεία φυσικά έχει το δικό του τρόπο να γιορτάσει, να θυμηθεί ή να ξεχάσει κάτι από την ιστορία του.
Για το συγκεκριμένο θέμα έχουν ακουστεί και γραφεί χιλιάδες πράγματα. Σίγουρα είναι πολύ δύσκολο να εκφραστεί κάποιος αντικειμενικά για την ιστορία του, όμως θεωρούμε οτι βρήκαμε αρκετά ενδιαφέρουσα την αναφορά για την Ελληνική Επανάσταση στη Βικιπαίδεια (Ελληνική Wikipedia) και σας προτρέπουμε
να «ρίξετε» μια ματιά.

Καλό θα ήταν επίσης να θυμηθούμε και να τιμήσουμε και τον δικό μας ήρωα της επανάστασης του 1821, τον Αθανάσιο Διάκο. Αφορμή, πέρα απο τη σημερινή γιορτή, μου δόθηκε και απο έναν συμπολίτη μας που πριν απο μερικές μέρες, όταν τυχαία περνούσα απο την ομόνυμη πλατεία της πόλης μας, αυτός είχε στραφεί προς το άγαλμα του Αθ. Διάκου και με ανοιχτές και υψωμένες τις δύο παλάμες των χεριών του απευθύνονταν στον ήρωα μονολογώντας:
«Ναααα μ….α εσύ αγωνίστηκες για μάς κι’ εμείς το μόνο που κάναμε ήταν να
καταστρέψουμε την Ελλάδα με κλεψιές και ρεμούλες. Δεν αξίζουμε ρε νάμαστε Έλληνες. Εσύ πολέμησες για μάς κι’ εμείς τι κάνουμε; Νααααα μ….α !!!»

Όμως για την ιστορία ο Αθανάσιος Διάκος (το πραγματικό του όνομα ήταν Αθανάσιος Νικόλαος Μασσαβέτας) ήταν ένας από τους βασικούς πρωταγωνιστές της Επανάστασης του 1821. Γεννήθηκε στο χωριό Άνω Μουσουνίτσα (που σήμερα έχει μετονομασθεί σε Αθανάσιος Διάκος και ανήκει στο δήμο Καλλιέων) του νομού Φωκίδας το 1788. Μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία το 1818 και το 1820 έγινε αρματολός στη Λιβαδειά. Τον Απρίλιο του 1821 σε συνεργασία με άλλους οπλαρχηγούς κατέλαβε το φρούριο της Λιβαδειάς και χρησιμοποιώντας το σαν ορμητήριο, έδωσε πολλές νικηφόρες μάχες. Κατέλαβε την γέφυρα της Αλαμάνας και στις 22 Απριλίου 1821 έδωσε μάχη με τα στρατεύματα του Ομέρ Βρυώνη. Στη μάχη αυτή συνελήφθη και αφού μεταφέρθηκε στη Λαμία αναφέρεται λογοτεχνικά ότι «σουβλίστηκε» από τους Τούρκους και κάηκε στις 23 Απριλίου 1821. Ο Ελληνικός Στρατός του αποτίμησε το αξίωμα του Υπολοχαγού.
Δείτε εδώ από την Βικιπέδεια (Ελληνική Wikipedia) περισσότερα.

Εμείς θέλουμε να σταθούμε σε 2 σημεία. Το ένα είναι ότι η 25η Μαρτίου 1821 είναι η συμβατική ημερομηνία έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης αφού από τις 24 Δεκεμβρίου 1820 ο Παπαφλέσσας όργωνε τον Μοριά μιλώντας για επανάσταση, ενώ η πρώτη σύναξη των καπεταναίων και των προεστών του Μοριά με συμμετοχή και του Παλαιών Πατρών Γερμανού και άλλων δεσποτάδων έγινε στις 26 Ιανουαρίου 1821 και δεύτερο ότι στη Στερεά Ελλάδα η έναρξη της επανάστασης κηρύχθηκε επίσημα στις 27 Μαρτίου, στη μονή οσίου Λουκά κοντά στη Λιβαδειά, με παρόντες τους οπλαρχηγούς Αθανάσιο Διάκο, Βασίλη Μπούσγο και προκρίτους της περιοχής, ενώ η πρώτη μάχη στην περιοχή έγινε στις 18 Απριλίου όταν οι Ρουμελιώτες αρματολοί Διάκος, Δυοβουνιώτης και Πανουργιάς μπήκαν στο Πατρατζίκι (Υπάτη).

Και χωρίς ίχνος εθνικισμού σας επισημαίνουμε ότι δεν πρέπει να ξεχάσουμε την ιστορία μας γιατί κάποια στιγμή, αν την ξεχάσουμε, αυτή θα μας εκδικηθεί.

Advertisements
Posted in: Uncategorized