>Υπουργοί στο στόχαστρο ή ο"υπουργοί στο …κράξιμο" επί το λαϊκότερον

Posted on 13 Οκτωβρίου 2008


>από τον Ελ. Τύπο (Κατερίνα Κατσαβού)
Αν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, υπουργοί και υφυπουργοί, πήραν μια «γεύση» από το βαρύ κλίμα που εξακολουθεί να επικρατεί στον κομματικό μηχανισμό μέσα από τις νομαρχιακές συνελεύσεις, αυτό το Σαββατοκύριακο οι -εντονότερες- αντιδράσεις αποτέλεσαν το κυρίως «μενού». Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη εισέπραξαν από πρώτο χέρι τη δυσφορία των στελεχών της Ν.Δ. και κατ’ επέκταση της κομματικής βάσης κατά τις επισκέψεις τους στην περιφέρεια, η οποία σε δυο περιπτώσεις έλαβε ακραίες διαστάσεις:
– η πρώτη στη Λάρισα με τους αγροτοσυνδικαλιστές να καταγγέλλουν οργισμένοι φαινόμενα αλαζονείας και απομάκρυνσης από το κοινό αίσθημα με στόχο συγκεκριμένους υπουργούς και
– η δεύτερη στη Δράμα, όπου, υπό το φόβο των «μοιρασμένων» οπαδών από τη στάση του βουλευτή Σταύρου Δαϊλάκη, η προγραμματισμένη συνεδρίαση της νομαρχιακής συνέλευσης, στην οποία θα μιλούσε η υφυπουργός Σοφία Καλαντζάκου, ματαιώθηκε!
Τα αίματα άναψαν την Παρασκευή το βράδυ, στη νομαρχιακή συνέλευση της Λάρισας με ομιλητή τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο, όταν ο αγροτοσυνδικαλιστής Θανάσης Νασίκας επιτέθηκε λεκτικά κατά του υπουργού Επικρατείας κ. Θ. Ρουσόπουλου, μιλώντας για φαινόμενα πλουτισμού, για να προκαλέσει την αμηχανία του παρευρισκόμενου υπουργού Εσωτερικών. Η κατάσταση δεν εκτονώθηκε παρά την τρίωρη θυελλώδη συνεδρίαση, καθώς οι αγρότες απαιτούσαν να μείνουν μέσα οι τηλεοπτικές κάμερες. Οπως τόνισε στον ΕΤ ο «γαλάζιος» αγροτοσυνδικαλιστής Θανάσης Κοκκινούλης, η πρόθεση του κ. Παυλόπουλου να επιχειρήσει αντιστροφή του κακού κλίματος χωρίς την παραμικρή αναφορά στα τεράστια προβλήματα των αγροτών, προκάλεσε οργή και… αφωνία: «Είχα την αίσθηση ότι ο υπουργός μιλούσε στην Αθήνα.
Ακούμπησε το Βατοπαίδιο, τη Ζίμενς, αλλά όχι τους αγρότες. Επέλεξα να μη μιλήσω και να εκδηλώσω αυτή τη στάση ευθύνης. Το να σε αποδοκιμάζουν και να χαμογελάς, είναι σφάξιμο στην καρδιά».
Βοιωτία
Γκρίνιες ακούστηκαν και νοτιότερα, στη Βοιωτία, όπου στο βήμα άλλης κομματικής συνέλευσης ήταν η υπουργός Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη. Τα παράπονα επικεντρώθηκαν στις κλειστές πόρτες υπουργών, στη «μη αξιοποίηση στελεχών» όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θύμιος Λουκάς, ενώ άλλα τοπικά στελέχη αναφέρθηκαν σε άλυτα προβλήματα της περιφέρειάς τους.
Αντίθετα, ο βουλευτής του νομού και πρώην υπουργός Ευάγγελος Μπασιάκος δεν κατάφερε να ηρεμήσει τα πνεύματα σε ομιλία του στον Ορχομενό. «Εγώ δεν είμαι κυβέρνηση, πηγαίνετε στον κ. Κοντό να λύσει τα προβλήματα» ήταν η απάντηση στους οργισμένους αγρότες της εκδήλωσης, οι οποίοι ζητούσαν λύσεις στα οικονομικά αδιέξοδα αλλά και απαντήσεις για την υπόθεση του Βατοπαιδίου.
Φωκίδα
Αντίστοιχη ήταν η εικόνα στην όμορη Φωκίδα με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη, να ακούει και να απαντά στην κομματική βάση που έθετε ζητήματα ανεργίας, αλλά ταυτόχρονα και αλαζονείας υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών. «Ατονη» χαρακτηρίστηκε η νομαρχιακή συνέλευση στη Μαγνησία, αφού μόλις 120 άτομα προσήλθαν για να μιλήσουν και να ακούσουν τον υπουργό Χρήστο Φώλια, γεγονός που σχολιάστηκε ως σαφής αντίδραση και της κομματικής βάσης αλλά και τοπικών βουλευτών ή πρώην βουλευτών που δεν κινητοποίησαν το μηχανισμό τους. Οσοι παρευρέθησαν, όμως, είχαν… όρεξη. Ο πολιτευτής Γιώργος Κίτσιος, για παράδειγμα, σημείωσε ότι την κομματική βάση δεν την ενδιαφέρουν οι καβγάδες και οι υπουργικές φιλοδοξίες.
Λαμία
Υπό το φόβο… του λεγόμενου «αντάρτη» Θανάση Γιαννόπουλου συνεδρίασε και η νομαρχιακή συνέλευση στη Φθιώτιδα, με τον υφυπουργό Γιώργο Βλάχο στο βήμα. Την κατάσταση έσωσε το γεγονός ότι ο βουλευτής δήλωσε πως δεν ανήκει στους αντάρτες και έτσι η συγκεκριμένη συνεδρίαση ολοκληρώθηκε χωρίς… παρατράγουδα.

Τρίκαλα
Στα Τρίκαλα, τα στελέχη απαίτησαν ανοιχτές πόρτες στα υπουργεία, ενώ στα Ιωάννινα, όπου ομιλήτρια ήταν η κ. Φάνη Πάλλη Πετραλιά, ζήτησαν εγρήγορση στο κυβερνητικό έργο. Στην Ημαθία, εκφράστηκε ο προβληματισμός για την επόμενη ημέρα της Ν.Δ., αφού τα μηνύματα των δημοσκοπήσεων είναι αρνητικά, ενώ στο Λασίθι ο Αρης Σπηλιωτόπουλος σημείωσε «εγώ, όπου έπρεπε να παραμερίσω, παραμέρισα… Σήμερα, έχουμε τη δύναμη να ζητήσουμε συγγνώμη όπου πικράναμε την παράταξη».
Κόρινθος
Κομματική μουρμούρα και στην Κόρινθο, με τον γραμματέα Κ.Ε. Λευτέρη Ζαγορίτη να απαντά σε κάθε ερώτηση -κυρίως για παραγκωνισμό των κομματικών στελεχών- αλλά και στην πολύπαθη Ηλεία, όπου οι διαμαρτυρίες για τις πληγές των πρόσφατων πυρκαγιών που παραμένουν ανοιχτές ήταν έντονες και ζητούσαν απαντήσεις από τον υπουργό Υγείας, Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Advertisements
Posted in: Uncategorized