>Διάτρητος ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ

Posted on 1 Δεκεμβρίου 2008


>H ιστοσελίδα zougla.gr, παραθέτοντας έγγραφα καθώς και την ιστοσελίδα της 2βάθμιας εκπαίδευσης στη Φθιώτιδα (που αποσύρθηκε η δημοσίευση των ονομάτων), χαρακτηρίζει τον διαγωνισμό του τεστ δεξιοτήτων του ΑΣΕΠ, λόγω της δημοσιοποίησης των ονομάτων των επιτηρητών, διάτρητο και αφερέγγυο. Συγκεκριμένα αναφέρει:
Πλήθος ερωτημάτων για τη φερεγγυότητα του τεστ δεξιοτήτων του ΑΣΕΠ, στο οποίο «επένδυσαν» περίπου 190.000 άτομα που ονειρεύονται μια θέση στο δημόσιο, προκαλεί η δημοσίευση των ονομάτων των επιτηρητών του νομού Φθιώτιδας τόσο στο ίντερνετ όσο και σε τοπική εφημερίδα, τέσσερεις ημέρες πριν το διαγωνισμό!
Μπορεί να ακούγεται απίστευτο, όμως είναι αληθινό και μάλιστα πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα, αφού οι διαγωνιζόμενοι του τεστ δεξιοτήτων στην Φθιώτιδα γνώριζαν μέρες πριν τα ονόματα των καθηγητών, δασκάλων ή δημοσίων υπαλλήλων που θα επιτηρούσαν στο εξεταστικό τους κέντρο.
Πώς γνώριζαν τα ονόματα; Φρόντισε να τους τα δώσει «στο πιάτο» η Περιφερειακή Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Φθιώτιδας, η οποία δημοσίευσε τα ονόματα των επιτηρητών στην ηλεκτρονική της διεύθυνση, από την Πέμπτη 27 Νοεμβρίου, τέσσερεις δηλαδή ημέρες πριν τη διενέργεια του διαγωνισμού… Στη συνέχεια, τη σκυτάλη πήρε η τοπική εφημερίδα «Λαμιακός Τύπος», που δημοσίευσε τα ονόματα την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου.
Τι θα μπορούσαν δηλαδή να κάνουν οι πιο «υποψιασμένοι» υποψήφιοι; Να πλησιάσουν τους επιτηρητές του εξεταστικού τους κέντρου και να τους ζητήσουν να είναι λίγο πιο… ελαστικοί μαζί τους. Ή ακόμη και να προσπαθήσουν να τους δωροδοκήσουν για να έχουν μεγαλύτερη «ελευθερία κινήσεων» κατά τη διάρκεια της γραπτής εξέτασης.
Το ΑΣΕΠ έμαθε το θέμα από τη zougla.gr και ο πρώτος σχολιασμός ήταν ότι «μένουν έκπληκτοι». «Ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ θα έρθει άμεσα σε επαφή με το υπουργείο Παιδείας για να ενημερωθεί για το θέμα», δήλωσε ο υπεύθυνος τύπου του ΑΣΕΠ Θεόδωρος Αραμπατζής.
Το υπουργείο Παιδείας πάλι, δήλωσε αναρμοδιότητα και «πέταξε το μπαλάκι»… Σε επικοινωνία μας με το γραφείο τύπου του υφυπουργού κ. Λυκουρέντζου, η απάντηση που πήραμε ήταν ότι «το υπουργείο δεν είναι υπεύθυνο, αλλά το ΑΣΕΠ».
«Τίθεται θέμα αφερεγγυότητας»

Τη σοβαρότητα ωστόσο της αποκάλυψης έρχεται να επιβεβαιώσει ο προϊστάμενος εκπαιδευτικών θεμάτων της Διεύθυνσης Ανατολικής Αττικής κ. Γιάννης Κατράδης. «Τίθεται θέμα φερεγγυότητας του διαγωνισμού. Δεν έχει ξανασυμβεί κάτι τέτοιο και δεν βρίσκω το λόγο της δημοσίευσης των ονομάτων, που μόνο σοβαρά προβλήματα μπορεί να προκαλέσει», δηλώνει στη zougla.gr ο κ. Κατράδης, σημειώνοντας ότι ήδη έχει δεχτεί τηλεφωνήματα από καθηγητές της Αττικής που διαμαρτύρονται για το γεγονός και θέτουν υπό αμφισβήτηση τη διαδικασία.
Το αξιοσημείωτο είναι ότι από τη στιγμή που η zougla.gr άρχισε να ερευνά το θέμα, ως εκ θαύματος «εξαφανίστηκε» η λίστα με τα ονόματα των εποπτών από την ηλεκτρονική διεύθυνση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Φθιώτιδας, http://www.didefth.gr/… Η zougla.gr ωστόσο είχε προνοήσει…
Θυμίζουμε ότι ο γραπτός διαγωνισμός έγινε ταυτόχρονα σε 1.035 εξεταστικά κέντρα όλης της χώρας. Άγνωστο παραμένει, εάν μόνο η Περιφερειακή Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Φθιώτιδας δημοσίευσε τα ονόματα, ή αν υπάρχουν και άλλες διευθύνσεις που έδωσαν στη δημοσιότητα το ονοματεπώνυμο των εποπτών, μέρες πριν το διαγωνισμό του τεστ δεξιοτήτων.

Advertisements
Posted in: Uncategorized