>Ανταπόκριση από την ισοπεδωμένη Γάζα

Posted on 19 Ιανουαρίου 2009


>

Γάζα, 19/1, για το http://www.antinews.gr/

Ύστερα από τρεις εβδομάδες, η αποψινή είναι η πρώτη νύχτα στη Γάζα, χωρίς τον τρόμο των βομβαρδισμών, των επιθέσεων με βλήματα από τανκς σε κάθε πιθανό και απίθανο στόχο, τον τρομερό βόμβο των αεροσκαφών, τις σειρήνες των νοσοκομειακών, τις λάμψεις, το αίμα και την καταστροφή. Μόνο τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, δεν σταματούν να πετούν πάνω από τον ουρανό της βαριά πληγωμένης Γάζας, τα λεγόμενα «κουνούπια». Άλλωστε, αυτά καταγράφουν κάθε κίνηση στο έδαφος σε εικοσιτετράωρη βάση με ή χωρίς εκεχειρία…Μπαίνοντας στην πόλη της Γάζας, από τη νότια συνοικία Ταλ Αλ Χάουα η εικόνα είναι τρομακτική. Πολυώροφα κτίρια ξεκοιλιασμένα, το νοσοκομείο (Αλ Κουτσ) τζαμιά, και φτωχικά σπίτια, άλλα ισοπεδωμένα, άλλα καμένα και άλλα βαριά πληγωμένα. Η μυρωδιά που αναδύουν τρομακτική. Σε όλα τα γύρω κτίρια που έχουν μείνει όρθια, παράθυρα και πόρτες χάσκουν ανοικτά. Προχωρώντας προς το κέντρο της πόλης οι πληγές μεγαλώνουν, σε κάθε γειτονιά και ένα κτίριο χτυπημένο, χαλάσματα, έπιπλα, κουβέρτες, σκεύη ένας θλιβερός σωρός. Σπίτια ερείπια, άνθρωποι που κοιτούν με τρόμο τα χαλάσματα, άλλοι μιλούν για την ώρα που έπεσε η βόμβα, για τους τραυματίες και τους νεκρούς, για τη στιγμή του μεγάλου τρόμου που τους κύκλωνε από παντού, γιατί οι βομβαρδισμοί ήταν συνεχείς και σχεδόν παντού.
Μπροστά σε κάθε κατεστραμμένο σπίτι, άλλοι καταριούνται το Ισραήλ, και άλλοι κοιτούν τα χαλάσματα με παγωμένο βλέμμα. «Αυτό ήταν το μόνο σπίτι χριστιανών σε τούτη τη γειτονιά (Σαλάμ Ασάμπα), αυτοί οι άνθρωποι δεν είχαν καμία σχέση με τη Χαμάς. Αυτοί δεν πολεμούν τη Χαμάς αλλά όλους τους Παλαιστίνιους», λένε οι γείτονες. Και δεν είναι οι μόνοι. Όπου να σταθείς και να μιλήσεις το ίδιο θα σου πουν… και κυρίως οι αντίπαλοι της Χαμάς, άνθρωποι που συμμετείχαν στον εμφύλιο Χαμάς και Φατάχ από την απέναντι όχθη!!!Αστυνομικά τμήματα, τζαμιά, το ισλαμικό Πανεπιστήμιο, κυρίως τα εργαστήρια του είναι πλέον μια άμορφη μάζα από μπάζα. Το περίεργο είναι η έντονη μυρωδιά… «Βόμβες φωσφόρου δοκιμάζουν πάνω μας», ισχυρίζονται όσοι βρίσκουν ίχνη από ένα υλικό σα λάσπη που καπνίζει ακόμη, σε κτίρια που βομβαρδίστηκαν μερικές μέρες νωρίτερα.. Παραπονούνται ότι έχουν φαγούρα όταν πλησιάσουν… Το θέαμα δεν μπορεί να συγκριθεί ούτε με το Γκρόζνι. Η Γάζα είναι τόσο πυκνοκατοικημένη, κτίρια ακουμπούν το ένα στο άλλο, χωρίς ελεύθερους χώρους, χωρίς οπτικές ανάσες, και τούτες οι καταστροφές δίνουν μια βιβλική εικόνα καταστροφής. Ο οικονομικός αποκλεισμός τους είχε εξαθλιώσει, το 80% του πληθυσμού πριν από την επίθεση του Ισραήλ εξαρτιόταν από την ανθρωπιστική βοήθεια, όμως η τελευταία επίθεση του Ισραήλ τους αποτελείωσε. Ένα εκατομμύριο άνθρωποι σε όλη της Λωρίδα έμειναν χωρίς ρεύμα και μισό εκατομμύριο χωρίς νερό για τρεις εβδομάδες και κυρίως με τον τρόμο της ρουκέτας, της βόμβας και της σφαίρας. Και πάνω από όλα να μην ξέρεις που να πας να προφυλαχθείς.
Όταν χτυπούν το αμερικάνικο σχολείο του ΟΗΕ, τις αποθήκες ανθρωπιστικής βοήθειας, όταν μόνο στις εγκαταστάσεις της UNRWA σκοτώθηκαν 43 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 130, τότε η βαρβαρότητα αυτής της επίθεσης είναι ασύλληπτη είναι καθαρό έγκλημα πολέμου!
Ποιος μπορεί να πιστέψει ότι τα στελέχη της Χαμάς κρύβονταν σε αυτούς τους στόχους; Έφτασαν τους 1300 οι νεκροί και οι μαχητές δεν ξεπερνούν τους 100. Ένας πόλεμος λοιπόν μαζικής παραδειγματικής τιμωρίας και εκδίκησης του άμαχου πληθυσμού.
Για τις πολιτικές ζημιές και τα κέρδη και για τις δύο πλευρές, είναι βέβαιο πως θα ακολουθήσουν πολλές αναλύσεις, όμως ο τρόπος τα μέσα και οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό τον πόλεμο πρέπει να μας ανησυχήσουν βαθιά…. Αν αυτό περάσει έτσι, τότε δεν θα έχουμε μόνο μια παλαιστινιακή πόλη προσφύγων ( έτσι κι αλλιώς) που απέκτησε άλλους 100.000 νέους πρόσφυγες και 1200 άμαχους αθώους νεκρούς, αλλά θα έχουμε ανοίξει την πόρτα σε μια μετα-μεσαιωνική βαρβαρότητα. για τους πολέμους που έρχονται και όχι μόνο…

Ελένη Λ. (φωτογραφίες, Reuters)
Advertisements
Posted in: Uncategorized