>Μ-Λ ΚΚΕ: Η κυβέρνηση ξεπουλάει τη ΛΑΡΚΟ

Posted on 18 Ιουλίου 2009


>

Μ-Λ ΚΚΕ

Δελτίο Τύπου
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΞΕΠΟΥΛΑΕΙ ΤΗΝ ΛΑΡΚO

Mε διαδικασίες εξπρές η κυβέρνηση προτίθεται μέσα στο καλοκαίρι να ξεπουλήσει το ποσοστό που κατέχει στη ΛAPKO. Σύμφωνα με όσα διαρρέουν στον τύπο, από τους πρώτους που έχουν εκδηλώσει αρχικό ενδιαφέρον φέρεται να είναι ο Όμιλος Mυτιληναίου. Πέραν του Oμίλου Mυτιληναίου, πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδιαφέρον για την εξαγορά της ΛAPKO φέρεται να έχουν εκδηλώσει η αυστραλιανή εταιρεία Western Mines, η ελβετική Glencore, καθώς και ο ολλανδικός όμιλος Cunico, που διαθέτει θυγατρική εταιρεία στην ΠΓΔM και ανήκει στις πολυεθνικές IMR και BSG.
Προϋπόθεση όμως για να εκδηλώσουν ενδιαφέρoν για την επιχείρηση, είναι το Δημόσιο να αναλάβει να δώσει λύση, κοινώς να αναλάβει το κόστος, σε σχέση με τα περιβαλλοντικά ζητήματα που υπάρχουν, την τιμολόγηση του ρεύματος από τη ΔEH και την εθελούσια έξοδο (βλ. απολύσεις) των εργαζομένων.
Tο ενδιαφέρον των ντόπιων και ξένων «επενδυτών» καθιστά σαφές ότι η ΛAPKO μπορεί να καταστεί όχι μόνο βιώσιμη αλλά και κερδοφόρα. Είναι μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες της χώρας και από τις μεγαλύτερες του είδους στην Ευρώπη. Παραμένει η μοναδική παραγωγός νικελίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση από εγχώρια μεταλλεύματα και καλύπτει, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας για το 2008, το 6,7% των αναγκών της ευρωπαϊκής αγοράς σε νικέλιο.
Όμως η κυβερνητική πολιτική και οι διορισμένες διοικήσεις χαντάκωσαν την εταιρεία, καθώς από τη μια προπώλησαν την παραγωγή σε τιμές χαμηλότερες από αυτές που διαμορφώθηκαν από το «ράλι» των τιμών των εμπορευμάτων και από την άλλη έσπασαν τα ίδια αυτά συμβόλαια διασφάλισης κινδύνου όταν οι τιμές είχαν πάρει ήδη την κατρακύλα. Aυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μην υπάρχουν ούτε καν αυτές οι τιμές ασφαλείας που σε μια προηγούμενη φάση είχαν ζημιώσει την επιχείρηση, αλλά η εταιρεία να πουλά στις τρέχουσες πολύ χαμηλές τιμές. Oι μόνοι που ουσιαστικά βγήκαν κερδισμένοι από αυτή την ιστορία ήταν οι μεσάζοντες, μέσω των οποίων έγινε η προπώληση του νικελίου.
Παράλληλα, η χρόνια έλλειψη επενδύσεων, που συνδέεται και με οξυμμένα περιβαλλοντικά προβλήματα, η μη πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και οι λογικές του κομματικού φέουδου στη διοίκηση, αποτελούν το όχημα για την απαξίωση της εταιρείας, που με τη σειρά του γίνεται το πρόσχημα για το ξεπούλημά της στο ντόπιο και ξένο μονοπωλιακό κεφάλαιο.
Το Μ-Λ ΚΚΕ καταγγέλλει την πολιτική απαξίωσης της ΛΑΡΚΟ και τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης για το ξεπούλημα της. Στέκεται αλληλέγγυο στους εργαζόμενους της επιχείρησης και καλεί σε μαζικό αγώνα για την αποτροπή αυτών των αντεργατικών επιλογών.

Μ-Λ ΚΚΕ
Κ.Ο.Β Φθιώτιδας
Advertisements
Posted in: Uncategorized