>Τι λέει ο δήμαρχος Λαμιέων κ. Κοτρωνιάς για τη Δημοτική Αστυνομία

Posted on 30 Ιουλίου 2009


>Σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε χθες, ο δήμαρχος Λαμιέων κ. Γιώργος Κοτρωνιάς, αναφέρθηκε στο θέμα που προέκυψε (δείτε εδώ) για τη νομιμότητα της λειτουργίας της Δημοτικής Αστυνομίας και των ενεργειών της σε ότι αφορά τις κλήσεις και όχι μόνο…

1) Πρόσληψη :
O Δήμος έκανε αίτημα στο ΥΠΕΣ μας εγκρίθηκαν 18 θέσεις.
Το ΥΠΕΣ έκανε διαγωνισμό για όλη την Ελλάδα για πρόσληψη 600 Δημοτικών Αστυνόμων με διαδικασία ΑΣΕΠ την οποία διεκπεραίωσαν οι Περιφέρειες ανά την Ελλάδα.
Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος ολοκλήρωσε αυτή τη διαδικασία με μοριοδότηση και αγωνίσματα και από τους 18 επελέγησαν 11 τους οποίους ακολούθως προσέλαβε ο Δήμος.

2) Πρόβλημα:
Σε όλη την Ελλάδα η διεξαγωγή του διαγωνισμού έγινε με βάση το ΠΔ 135/2006.
Μία εκ των απορριφθέντων υποψηφίων στα αγωνίσματα επικαλούμενη άλλο ΠΔ 23/2002 προσέφυγε κατά της Περιφέρειας και του Δημοσίου ισχυριζόμενη ότι ως γυναίκα έπρεπε να έχει στα αγωνίσματα άλλα όρια διαφορετικά από τα ισχύοντα για άνδρες.
Η προσφυγή της έγινε δεκτή από το Διοικητικό Εφετείο Πειραιά και η Περιφέρεια μας κοινοποίησε την δικαστική απόφαση 666/2009 για τις ενέργειες μας.

3) Το πρόβλημα στο Δήμο ποιό ήταν ;
Ήταν ότι ενώ στο σκεπτικό του δικαστηρίου ακύρωνε μερικώς τον πίνακα κατάταξης και διορισμού και έδινε την δυνατότητα στην προσφύγει να ξαναδώσει τα αθλήματα, στο διατακτικό έγραφε ότι ακυρώνει ολόκληρο τον πίνακα κατάταξης.
Μέχρι λοιπόν να κάνει το Δημόσιο όλες τις απαιτουμενες ενέργειες η Δημοτική αστυνομία θα ήταν στον αέρα με απρόβλεπτες ενέργειες στην μισθοδοσία τους και στην νομιμότητα τους.Γιαυτό και η οικονομική υπηρεσία καταρχήν προχώρησε σε διακοπή μισθοδοσίας αφού έλαβε γνώση του δικαστικού.

4) Τι έκανε ο Δήμος
Παρά το γεγονός ότι το πρόβλημα ήταν υπόθεση του Δημοσίου αντιλαμβανόμενοι ότι πρόκειται για νομικό καθαρά ζήτημα ζήτησα από την ΔΕ η οποία ανέθεσε στον έγκριτο δικηγόρο κύριο Καραΐσκο Ευθύμιο την διερεύνηση και απεμπλοκή του ζητήματος.
Σήμερα έχω στα χέρια μου την γνωμάτευση του σύμφωνα με την οποία η Δημοτική Αστυνομία λειτουργεί νόμιμα , ο πίνακας κατάταξης που εξέδωσε η Περιφέρεια είναι σε ισχύ, οι ένστολοι υπάλληλοι της μισθοδοτούνται κανονικά και δεν διαταράσσεται η λειτουργία της πόλης.
Άλλωστε έχω στα χέρια μου πράξη του πρώτου τμήματος του ελεγκτικού συνεδρίου για ίδια ακριβώς περίπτωση στο Δήμο Μυκόνου με την οποία εγκρίνει τα εντάλματα μισθοδοσίας
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλη την πορεία της υπόθεσης ο Δήμος παρείχε δικαστική του συνδρομή στο δημόσιο αφού μόνον αυτό μπορούσε να κάνει αφού δεν είχε καμία άλλη νομική δυνατότητα.
Και σε αυτή την περίπτωση κινηθήκαμε αποτελεσματικά και επιλύουμε ένα πρόβλημα το οποίο ούτε δημιουργήσαμε και για το οποίο δεν ήμασταν καθόλου υπεύθυνοι.
Η δημοτική αστυνομία αυτό το διάστημα έχει συμβάλει τα μέγιστα στην αλλαγή της εικόνας της πόλης και ειδικά του κυκλοφοριακού.
Οι νεαροί δημοτικοί υπάλληλοι κερδίζουν μέρα ε τη μέρα την εμπιστοσύνη όλης της κοινωνίας γιατί τα νεαρά αυτά παιδιά δεν ανήκουν σε κανέναν, προσλήφθηκαν με ΑΣΕΠ και υπηρετούν όλους τους Λαμιώτες.

Advertisements
Posted in: Uncategorized