>Το Δικαστήριο για την ιστοσελίδα tvxs.gr: να κατέβουν τα σχόλια. Η απόψη του LamiaNews

Posted on 24 Νοεμβρίου 2009


>Το κατέβασμα των επίμαχων σχολίων,αλλά όχι και των άρθρων, αποφάσισε το Πρωτοδικείο Αθηνών μέχρι να εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα για τις αναρτήσεις που αφορούσαν το Πανεπιστήμιο Κρήτης, τη διαπλοκή και το θάνατο του καθηγητή Στέλιου Αλεξανδρόπουλου.
Με αφορμή την υπόθεση αυτή, η ομάδα του tvxs.gr ήθελε να δηλώσει για τα σχόλια και την συζήτηση που ακολούθησε μετά την ανακοίνωση των ασφαλιστικών μέτρων…

Αγαπητοί φίλοι του Tvxs.
Ευχαριστούμε για τη συμπαράσταση στην δικαστική περιπέτεια. Με την ευκαιρία αυτή θέλουμε να επαναλάβουμε ότι παραμένουμε αμετακίνητοι στην απόφασή μας να προστατέψουμε από κάθε λογής έξωθεν απειλές και με το όποιο κόστος όλους τους χρήστες/σχολιαστές που μέσα από το ελεύθερο βήμα διαλόγου καταγγέλλουν τα «κακώς κείμενα» της χώρας.

Ομως τα σχόλια αυτά, όταν συνοδεύονται με ύβρεις για τους αποδέκτες της εκάστοτε καταγγελίας, φέρνουν σε δύσκολη θέση το Tvxs, υποβιβάζοντας παράλληλα το περιεχόμενο της αντιπαράθεσης.

Με βάση τους Όρους Χρήσης ο κάθε σχολιαστής δεν εξαιρείται από το βάρος της ευθύνης του περιεχομένου των σχολίων του. Το Tvxs δεν πρόκειται να»αδειάσει» κάποιο χρήστη δίνοντας τα στοιχεία του σε όσους θα το ζητούσαν, εκτός αν αναγκαστεί δια του νόμου – δε γίνεται έτσι απλά, χρειάζεται εισαγγελική παρέμβαση.

Ωστόσο, δε μπορεί να βρίσκεται στη θέση να δέχεται συνεχείς μηνύσεις για σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο που θίγουν την προσωπικότητα άλλων ανθρώπων, σχολιαστών ή αναφερόμενων σε αναρτήσεις, άρθρα ή βίντεο. Είμαστε αναγκασμένοι να διαγράφουμε παρόμοια σχόλια.

Πρέπει να αντιδράσουμε σε απόπειρες λογοκρισίας του περιεχομένου μας με όχημα σχόλια που παραβιάζουν την νομοθεσία. Η προσπάθεια αυτή έγινε φανερή στην υπόθεση του Πανεπιστημίου Κρήτης όπου αναμένεται η δίκη των 3 καθηγητών που στρέφονται εναντίον του Tvxs. Σε μια υπόθεση στην οποία έριξε μεγάλο βάρος και θεωρεί σημαντική, το Tvxs ίσως υποχρεωθεί να σιωπήσει εξ αιτίας σχολίων. Ζητάμε την συμπαράσταση των φίλων του Tvxs ώστε να αποτραπούν παρόμοια φαινόμενα.

Η προσπάθεια λογοκρισίας μέσω της Δικαιοσύνης δεν πρέπει επίσης να ακυρώσει μια εξαιρετικά πολύτιμη πλευρά της «δημοσιογραφίας των πολιτών», δηλαδή την καταγγελία βρώμικων προσώπων και καταστάσεων. Για το θέμα αυτό θα υπάρχει ειδική ρύθμιση στο ανανεωμένο site του Tvxs που θα «ανέβει» την ερχόμενη εβδομάδα.
Με εκτίμηση,
Ομάδα Tvxs»
——————————-
Με αφορμή το σχόλιο του tvxs.gr το οποίο προσυπογράφουμε, θεωρούμε ότι είναι μια έμμεση απάντηση στα όσα μέτρα αναγκαστήκαμε κι’ εμείς του LamiaNews να λάβουμε τις τελευταίες μέρες, με αποτέλεσμα να δεχθούμε επικριτικά σχόλια από αναγνώστες. Δεν διαφέρουν και πολύ τα πράγματα και σ’ εμάς.
Δημοκρατία και ελευθερία, δεν σημαίνει ασυδοσία. Γνωρίζουμε ότι αυτοί που σχολιάζουν απρεπώς τις αναρτήσεις, σκοπό έχουν να κλείσουν το μπλογκ γιατί τους έχει «μπεί στο μάτι». Προσπαθούμε να αυτοπροστατευθούμε, όσο μπορούμε. Θέλουμε να προσφέρουμε αντικειμενική ενημέρωση -αν και το αντικειμενικό, ίσως είναι και υποκειμενικό σε ορισμένες περιπτώσεις- και να δούμε τα τεκταινόμεναι στην περιοχή μας με το μάτι του απλού πολίτη. Δεν είμαστε επαγγελματίες της ενημέρωσης, δεν συμμετέχει κανείς επαγγελματίας στην ομάδα, «μισούμε» άλλωστε τους «επαγγελματίες της ενημέρωσης, γιατί τους θεωρούμε κατά κάποιο τρόπο «εξαρτημένους και διαπλεκόμενους» αλλά δεν τους αποκλείουμε από το δικαίωμα της ενημέρωσης γιατί είναι τρόπος επιβίωσης γι’ αυτούς αλλά έχουμε το δικαίωμα κριτικής, όπως το έχετε κι’ εσείς και για εμάς.
Μπορεί να κάνουμε λάθη, δεν είμαστε οι καλύτεροι, ίσως είμαστε οι χειρότεροι αλλά θέλουμε να προσφέρουμε κι’ αυτό προσπαθούμε.
Οι περισσότεροι, αν κρίνουμε από τα email που λαμβάνουμε, μας το αναγνωρίζετε, άλλοι θέλουν περισσότερα και άλλοι τα δικά τους, σύμφωνα με το κόμμα που συμπαθούν.
Εμείς θα κάνουμε αυτό που κατά την άποψή μας θεωρούμε σωστό και θα αναλάβουμε και τις ευθύνες μας.
Όσο για τα περι ανωνυμίας, αυτά είναι «παραμύθια» για λαϊκή κατανάλωση. Κανείς δεν είναι άγνωστος στο internet. Μπορεί να δυσκολευτεί κάποιος να σε βρεί αλλά θα σε βρεί. Εμείς δεν κρυβόμαστε. Θέλουμε να παραμείνουμε ανώνυμοι, αφενός γιατί δεν αποσκοπούμε να έχουμε κάποιο κέρδος, πολιτικό ή οικονομικό, απ’ αυτή την ιστορία, αλλά και να προστατευθούμε από κάποιους «ανεγκέφαλους που μας απειλούν με διάφορα email που μας στέλνουν γιατί δεν έχουμε την ίδια άποψη μ’ αυτούς, τα ίδια συμφέροντα θα λέγαμε εμείς.
Αν σε οποιαδήποτε περίπτωση κληθούμε να απολογηθούμε για όσα εμείς γράφουμε, είμαστε στη διάθεση καθενός υπευθύνου, αρκεί να επικοινωνήσει (μέσω email φυσικά) μαζί μας.
Όσα αφορούν, τα όσα εσείς σχολιάζετε ή γράφετε, φυσικά και δεν είμαστε υπεύθυνοι εμείς. Ισχύει όσα παραπάνω διαβάσατε (tvxs), δηλαδή:
«Με βάση τους Όρους Χρήσης ο κάθε σχολιαστής δεν εξαιρείται από το βάρος της ευθύνης του περιεχομένου των σχολίων του. Το LamiaNews δεν πρόκειται να»αδειάσει» κάποιο χρήστη δίνοντας τα στοιχεία του σε όσους θα το ζητούσαν, εκτός αν αναγκαστεί δια του νόμου – δε γίνεται έτσι απλά, χρειάζεται εισαγγελική παρέμβαση.
Ωστόσο, δε μπορεί να βρίσκεται στη θέση να δέχεται μηνύσεις για σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο που θίγουν την προσωπικότητα άλλων ανθρώπων, σχολιαστών ή αναφερόμενων σε αναρτήσεις, άρθρα ή βίντεο. Είμαστε αναγκασμένοι να διαγράφουμε παρόμοια σχόλια.
Πρέπει να αντιδράσουμε σε απόπειρες λογοκρισίας του περιεχομένου μας με όχημα σχόλια που παραβιάζουν την νομοθεσία.»

Πιστεύουμε ότι λύσαμε αρκετά απ’ όσα θέλατε να μάθετε αλλά είμαστε και στη διάθεση των αναγνωστών για κάθε απορία ή κριτική. Εξ’ άλλου η δυναμική μας αντλείται από τη δική σας παρουσία και αναγνωσιμότητα. Αυτή που πολλοί «κακοί επαγγελματίες της ενημέρωσης» επιβουλεύονται.
Η ομάδα του LamiaNews

Advertisements
Posted in: Uncategorized