>Κρατάει χρόνια αυτή …η κόντρα

Posted on 30 Μαρτίου 2010


>Πάνε 14 ολόκληρα χρόνια από τότε που άρχισε η κόντρα ανάμεσα στον Μητροπολίτη Φθιώτιδας και τους εμπόρους με βασική αιτία το ωράριο της Μεγάλης Παρασκευής.
Πρόκειται για ένα σκηνικό που κάθε χρονιά αναδεικνύεται τις ίδιες μέρες. Ορισμένες μάλιστα από τις προηγούμενες χρονιές είχε φτάσει και σε κορυφαίο επίπεδο για αντιπαράθεση […]

Την ίδια εικόνα τροφοδοτεί και η ανακοίνωση από την πλευρά της Μητρόπολης, η οποία για μια ακόμη φορά επαναλαμβάνει τους σκληρούς χαρακτηρισμούς με βάση μόνο το γεγονός ότι ο εμπορικός σύλλογος έχει προσδιορίσει να ανοίξουν τα καταστήματα στις 9:30 το πρωί αντί στις 12 που έχει προτείνει από το παρελθόν ο Μητροπολίτης.
Το συγκεκριμένο θέμα επαναλαμβάνεται όλα τα τελευταία χρόνια χωρίς ωστόσο καμία από τις δύο πλευρές να κάνει πίσω και το σύνολο της κοινωνίας να γίνεται μάρτυρας μιας αντιπαράθεσης η οποία χρησιμοποιεί μια ιδιαίτερα σκληρή φρασεολογία.
«…Ημέρα πένθους και όχι φαγοποσίας, ημέρα θείας λατρείας και όχι αγορών, ημέρα προσευχής και όχι διασπάσεως, ημέρα του Χριστού και όχι του εμπορίου…» χαρακτηρίζει τη Μεγάλη Παρασκευή ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας βάζοντας διλήμματα στους ίδιους τους εμπόρους.
«Δεν σας τα λέγω δια να εντραπείτε όσοι μέχρι τώρα στην πνευματική νουθεσία μου επιδείξατε σκληρή αρνητική στάση και περιφρονήσατε την πιο ιερή στιγμή τας Αποκαθηλώσεως του Χριστού προτιμήσαντες το ελάχιστο εμπορικό εισόδημα» σημειώνει ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας στην ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα και συνεχίζει στον ίδιο αυστηρό τόνο λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «σας νουθετώ και σας παρακαλώ να θέσετε τέλος στην βλάσφημη και αντίχριστη συνήθεια την ώρα πού οι Εκκλησίες ψάλλουν την κηδεία του Χριστού, τινες εξ ὑμων ως μοναδική εξαίρεση σε όλη την Ελλάδα, να εισπράττετε τα τριάκοντα αργύρια…».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τους ίδιους σκληρούς χαρακτηρισμούς είχε απευθύνει και την περσινή περίοδο ο Μητροπολίτης ενώ την ίδια στιγμή οι έμποροι από την πλευρά τους κρατούν μια εντελώς διαφορετική στάση υπογραμμίζοντας πως «πρόκειται για θέματα τα οποία έχουν συζητηθεί κατά κόρον στο παρελθόν» και πως «..ιδιαίτερα οι φετινές συνθήκες δεν επιτρέπουν ούτε καν να ανοίξει διάλογος για ένα τέτοιο θέμα».
Παράλληλα απορρίπτουν τις ενοχές τις οποίες προσπαθεί να βάλει με τις συγκεκριμένες αναφορές ο Μητροπολίτης και παραπέμπουν σε συζητήσεις που είχαν γίνει στο παρελθόν και μάλιστα σε ιδιαίτερα οξύτερους τόνους χωρίς να βρεθεί κάποια λύση.

(πηγή: Ημέρα)