>Οι άνθρωποι κάνουν τους αριθμούς

Posted on 3 Ιουλίου 2010


>18.156 άνθρωποι πέθαναν σε όλο τον κόσμο από την πανδημία της γρίπης των χοίρων, σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ, που δημοσιεύθηκαν στις αρχές Ιουνίου του 2010, τη στιγμή που οι θάνατοι από τις διάφορες μορφές εποχικής γρίπης κάθε χρόνο κυμαίνονται από 250.000-500.000 παγκοσμίως […]


3 από τους 22 επιστήμονες που συμμετείχαν στην ειδική επιτροπή του ΠΟΥ για τη γρίπη των χοίρων πληρώθηκαν από φαρμακευτικές εταιρείες για διαλέξεις σε συνέδρια στα οποία ήταν χορηγοί, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση British Medical Journal.

40 εκατομμύρια εμβόλια για τη γρίπη των χοίρων έληξαν και θα καταστραφούν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ηταν το 1/4 όσων παράχθηκαν και η αξία τους ανέρχεται στο ποσόν των 263 εκατομμυρίων δολαρίων. Ακόμη 30 εκατομμύρια εμβόλια βρίσκονται κοντά στο όριο λήξης και αν δεν χρησιμοποιηθούν, το ποσοστό των αδιάθετων εμβολίων για τη γρίπη θα ανέλθει στο 43%.

3 εκατομμύρια Ελληνες πέρασαν από τον αξονικό τομογράφο το 2008, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ. Αυτό σημαίνει ότι σε κάθε χίλιους κατοίκους αντιστοιχούσαν 320 αξονικές τομογραφίες και 100 μαγνητικές! Η διαφορά με τον υπόλοιπο κόσμο είναι τεράστια, καθώς η Ελλάδα παρουσιάζει υπερδιπλάσιες εξετάσεις αξονικής και μαγνητικής τομογραφίας από τον μέσο όρο των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ.

2 μηνιάτικα στην υγεία, συγκεκριμένα 2.198 ευρώ, ξοδεύει τον χρόνο κάθε Ελληνας. Σύμφωνα με την έρευνα του ΟΟΣΑ, οι συνολικές δαπάνες υγείας στη χώρα μας κινούνται σχεδόν στο 10% του ΑΕΠ και προσεγγίζουν τα 25 δισ. ευρώ.

Επί 57 χρόνια και 176 ημέρες υπηρέτησε Βουλή και Γερουσία ο εν ενεργεία Δημοκρατικός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μπερντ, που πέθανε στις 28 Ιουνίου 2010 σε ηλικία 93 ετών. Υπήρξε το μακροβιότερο μέλος στα χρονικά του Κογκρέσου των ΗΠΑ. Με τεθλασμένη πολιτική διαδρομή, ξεκίνησε ως μέλος της Κου Κλουξ Κλαν και κατέληξε πολέμιος του Πολέμου στο Ιράκ το 2003.

1 μεγκαμπάιτ ανά δευτερόλεπτο (1 Mbit/s) κατ’ ελάχιστον σύνδεση στο Ιντερνετ θα είναι υποχρεωμένοι να προτείνουν οι πάροχοι της χώρας στα νοικοκυριά της Φινλανδίας, όπου και αν αυτά βρίκονται, ακόμη και τις αρκτικές περιοχές. Ετσι η Φινλανδία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που έκανε δικαίωμα την πρόσβαση υψηλής ταχύτητας στο Ιντερνετ.

Κατά 50% μειώνονται τα πρόστιμα για το κάπνισμα. Σύμφωνα με διάταξη που περιέχεται στο νομοσχέδιο για το ΕΣΥ, όσοι συλλαμβάνονται να καπνίζουν σε κλειστούς χώρους από την 1η Σεπτεμβρίου του 2010, θα πληρώνουν πρόστιμο από 50 έως 500 ευρώ, ενώ για καταστήματα, εταιρείες και οργανισμούς που θα εντοπίζονται να επιτρέπουν το κάπνισμα, τα πρόστιμα θα κυμαίνονται από 500 έως 10.000 ευρώ. Τον έλεγχο της απαγόρευσης θα αναλάβει η Δημοτική Αστυνομία, ενώ τα έσοδα από τα πρόστιμα θα πηγαίνουν στα ταμεία των Δήμων. (Σ.σ. Χαράς Ευαγγέλια για τους καπνιστές!)

Χρήστος Μιχαηλίδης

Ελευθεροτυπία
Advertisements
Posted in: Uncategorized