>Κόψαμε τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ

Posted on 10 Σεπτεμβρίου 2010


>Για έκτο συνεχόμενο μήνα, τον περασμένο Ιούλιο, ο τζίρος των ελληνικών σουπερμάρκετ κινήθηκε πτωτικά. Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρίας μετρήσεων αγοράς «IRI», τα έσοδα των σουπερμάρκετ τον Ιούλιο ήταν μειωμένα, σε σύγκριση με εκείνα του Ιουλίου του 2009, κατά 1,8% […]


Παρατηρείται, όπως ανέφερε στέλεχος της εταιρίας, αξιοσημείωτη επιβράδυνση των πτωτικών τάσεων που καταγράφονται συνεχώς από τον περασμένο Φεβρουάριο, δεδομένου ότι τον Ιούνιο του 2010 τα έσοδα των σουπερμάρκετ, συγκρινόμενα με εκείνα του Ιουνίου του 2009, ήταν μειωμένα κατά 6%.

Ωστόσο, η επιβράδυνση των πτωτικών τάσεων κατά τον μήνα Ιούλιο αποδίδεται στην αύξηση του ΦΠΑ από 1ης Ιουλίου, που οδήγησε σε άνοδο των τιμών σειράς προϊόντων, καθώς και στο γεγονός ότι η μετακίνηση τμημάτων του πληθυσμού προς τα νησιά ήταν εφέτος, όπως εκτιμάται, μικρότερη.

Συνολικά στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2010, σύμφωνα με την IRI, παρατηρείται μείωση των εσόδων των σουπερμάρκετ, σε σύγκριση με τα αντίστοιχα της ίδιας περιόδου του 2009, κατά 2,9%, παρά την αύξηση των τιμών των προϊόντων.

Με εξαίρεση τον Ιανουάριο, οπότε είχε καταγραφεί αύξηση των εσόδων τους, σε σύγκριση με εκείνα του Ιανουαρίου του 2009, κατά 2,8%, όλους τους υπόλοιπους μήνες σημειώθηκε μείωση σε σχέση με τις επιδόσεις των ίδιων μηνών του 2009: -2,8% τον Φεβρουάριο, -2,35% τον Μάρτιο, -4,95% τον Απρίλιο, -5,9% τον Μάιο και, όπως προαναφέρθηκε, -6% τον Ιούνιο και -1,8% τον Ιούλιο.

Συγχρόνως, παρατηρείται εξασθένηση των μικρότερων σε μέγεθος σουπερμάρκετ ανά την χώρα, καθώς η πτώση του τζίρου των καταστημάτων ως 400 τ.μ. είναι αρκετά μεγαλύτερη.

Σημειωτέον, τα στοιχεία της IRI καλύπτουν ολόκληρη την ηπειρωτική χώρα και την Κρήτη, δηλαδή δεν περιλαμβάνουν τα μικρότερα νησιά.

nooz.gr
Advertisements
Posted in: ΕΛΛΑΔΑ