>Ναυάγιο στα σχέδια της ΠΕΛ. Ο ένας μετά τον άλλον οι φορείς απορρίπτουν τις προτάσεις

Posted on 28 Σεπτεμβρίου 2010


>Σε τριπλή πιρουέτα υποχρεώθηκε χθες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του Επιμελητηρίου ο πρόεδρός του κ. Διαμαντάρας, αφού ουσιαστικά από τα τρία θέματα που προσκαλούσε για συζήτηση στο διοικητικό συμβούλιο κανένα δεν εγκρίθηκε και μάλιστα αναγκάστηκε να τα αποσύρει […]


Είναι χαρακτηριστικό ότι στο σύνολο των θεμάτων έδειξε να μην υπάρχει ενημέρωση σε όλα τα επίπεδα, γεγονός το οποίο προβλημάτισε ακόμη και μέλη του συνδυασμού του. Κορυφαίο βέβαια στοιχείο είναι ότι ουσιαστικά αναδιπλώθηκε στα όσα ο ίδιος είχε δηλώσει πριν από λίγο διάστημα σε σχέση με την Εκθεση Λαμίας και μάλιστα προσπάθησε να περισώσει ό,τι μπορούσε μετά τις αποκαλύψεις της εφημερίδας “Ημέρα” σε σχέση με το σχέδιο της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το σύνολο των μελών διέγνωσε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να εξυπηρετούνται η ευελιξία αλλά και οι στόχοι και προσδιόρισε με σαφήνεια πως πρόκειται για ένα υποκατάστατο της λειτουργούσας θεσμικής έκφρασης, που είναι η ΠΕΛ. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου ως μοναχικός καβαλάρης αφού συμμετέχει και στο διοικητικό συμβούλιο της ΠΕΛ προσπάθησε να μετριάσει την κατάσταση, μετατρέποντας τη συζήτηση από λήψη απόφασης σε μια γενική κουβέντα για το τι πρέπει να γίνει.Μάλιστα εγκατέλειψε από την ημερήσια διάταξη πρόταση για τροποποίηση της στρατηγικής πράξης της ΠΕΛ και έγκριση της αστικής εταιρείας.
Ακόμη και τα επιχειρήματα τα οποία προσπάθησε να προσκομίσει ενώπιον του Δ.Σ. απείχαν αρκετά από τα σημεία εκείνα που είχαν σχέση με τη λειτουργία της Εκθεσης.Το σύνολο του Δ.Σ. κράτησε σαφείς αποστάσεις από ένα τέτοιο ενδεχόμενο, μάλιστα έκαναν προτάσεις να αναλάβει το Επιμελητήριο συνολικά την ίδια την οργάνωση εκθέσεων που όπως υπογράμμισαν το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων καταθέτει το Επιμελητήριο. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά τις προσπάθειες του προέδρου να αποφύγει με διαφορετικό προσανατολισμό, το σύνολο των μελών ζήτησαν ουσιαστικά να παγώσει όλη αυτή διαδικασία για να αρχίσει κοινωνικός διάλογος με τη νέα μορφή της αυτοδιοίκησης που θα προκύψει από τις ερχόμενες εκλογές. Παράλληλα να ερευνηθούν νομικά όλα τα θέματα αφού διαπιστώθηκε πως υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις οι οποίες μάλιστα οδηγούν και σε αποκλεισμό και του ίδιου του Επιμελητηρίου να μετέχει σε ένα τέτοιο σχήμα. Διαπιστώθηκε ακόμη κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ότι σε ένα τέτοιο σχήμα ΜΚΟ δεν μπορεί να μετέχει η Εκθεση Λαμίας ενώ συγχρόνως διαπιστώθηκε, ότι δηλαδή δεν μπορεί να μετέχει και η τοπική αυτοδιοίκηση. Παράλληλα τα μέλη της διοίκησης έκαναν ουσιαστικές παρατηρήσεις σε ό,τι αφορά το σχέδιο και μάλιστα διαπιστώθηκε ότι κυριαρχούσε αλαλούμ το οποίο δεν έχει τελειωμό.

Έτσι το θέμα της Έκθεσης Λαμίας επαναπροσδιορίστηκε από μηδενική βάση για να ερευνηθεί με σοβαρότητα έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις συνθήκες που θα πρέπει να κυριαρχήσουν. Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τα όσα υπογραμμίζονται μέσα στο κείμενο που δόθηκε για διαβούλευση στους φορείς, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου ο κ. Διαμαντάρας αναδιπλώθηκε ακόμη και στις επενδύσεις αφού αισθάνθηκε την ανάγκη να δηλώσει ότι δεν θα γίνουν από την αστική εταιρεία παρά το γεγονός ότι στο καταστατικό της προσαρμόζεται ως υποκατάστατο της ΠΕΛ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κ.κ. Παλαιογιώργος, Πασλής και Πετρόπουλος ζήτησαν σοβαρές επεξεργασίες ακόμη και στις λεπτομέρειες ενώ ο κ. Τσαδήμας ζήτησε να αναλάβει το Επιμελητήριο την Εκθεση μιας και όπως είπε «αυτό πληρώνει κάθε χρόνο και δεν πρόκειται να στοιχίσει τίποτα παραπάνω».
Πάντως το θέμα εγκαταλείφθηκε σε επεξεργασίες και ο πρόεδρος του ΕΒΕ κάλεσε τα μέλη να καταθέσουν ακόμη και γραπτές προτάσεις.

Αναδίπλωση Νο2
Χωρίς καμιά επεξεργασία επιχείρησε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου εγκριθεί η συμμετοχή του ΕΒΕ σε ένα σχήμα για την αστική ανάπλαση στην πόλη της Λαμίας και ιδιαίτερα στο βόρειο τμήμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ίδιος θεώρησε ιδιαίτερα διαδικαστική και επείγουσα την συγκεκριμένη απόφαση, χωρίς ωστόσο να κατατεθούν χαρακτηριστικά, προτείνοντας μάλιστα οι οποιοδήποτε αλλαγές ή τροποποιήσεις να γίνουν στο πλαίσιο της συμμετοχής του Επιμελητηρίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το σχέδιο αστικής ανάπλασης περιλαμβάνει ακόμη και επενδύσεις αλλά και νέες θέσεις εργασίας γεγονός το οποίο αποτελεί καθοριστικό σημείο σύνθεσης της επιμέρους πρότασης. Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Δ.Σ. η συγκεκριμένη πρόταση θα αναδειχθεί και θα μελετηθεί από τον κ. Πασλή αλλά και τον κ. Γιώτα και το διοικητικό συμβούλιο απέρριψε την πρόταση για έγκριση από την πλευρά του προέδρου και έτσι η πρόταση των δύο που ορίστηκαν θα έρθει σε επόμενη συνεδρίαση για να συζητηθεί και να ληφθούν αποφάσεις του Δ.Σ..

Έκλεισε τα μικρόφωνα για τη μοιρασιά
Μια μπαϊ μπας χρηματοδότηση 15.000 ευρώ στο Γ.Σ.Λαμίας επιχείρησε να περάσει ο πρόεδρος του ΕΒΕ επικαλούμενος κάποιες αόριστες συμφωνίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι τέτοιου είδους χρηματοδοτήσεις απαγορεύονται από το ΕΒΕ και μάλιστα ο κ. Διαμαντάρας έκλεισε και τα μικρόφωνα για να μην καταγραφούν τα όσα ελέχθησαν στο συγκεκριμένο θέμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην επίσημη εκδοχή, δηλαδή στο θέμα έτσι όπως αυτό αναγράφεται στην ημερήσια διάταξη, αναφέρονταν χρηματοδότηση του Επιμελητηρίου στο Εμπορικό Σύλλογο για κάποιους λόγους αλλά ουσιαστικά πίσω από αυτό κρύβονταν η έμμεση χρηματοδότηση του ΕΒΕ.

Όταν όμως αποκαλύφθηκε όλο αυτό το σκηνικό αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί και να πάρει πίσω το θέμα με αποτέλεσμα να ναυαγήσει όλο αυτό το εγχείρημα, το οποίο θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι είναι πρωτοφανή για την διαχείριση σε νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου όπως το Επιμελητήριο.
Τουλάχιστον από όσα αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης κανείς δεν είχε συμφωνήσει στο παρελθόν σε τέτοια κατεύθυνση αλλά συγχρόνως αποκαλύπτεται και ο τρόπος με τον οποίον προσπαθεί να διαχειρίζεται ηγεσία του Επιμελητηρίου τα 15.000 € που προέρχονται από εισφορές μελών, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορούν ούτε να πληρώσουν τις συγκεκριμένες εισφορές. Εκτός όμως όλων αυτών είναι και μόνο το γεγονός ότι η διοίκηση του Επιμελητηρίου σκέφτηκε ένα τέτοιο τερτίπι για να προωθήσει διαδικασίες έξω από το νόμο και χωρίς να έχει τέτοια αρμοδιότητα.

Ημέρα
Advertisements