>«Αυλαία» για τον Τζον Μοδινό

Posted on 12 Ιανουαρίου 2011


>Την τελευταία του πνοή άφησε το πρωί σε ηλικία 83 ετών, από ανακοπή καρδιάς, ο γνωστός τενόρος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Τζον Μοδινός. Ο θάνατος του προήλθε μετά από ανακοπή καρδιάς και διακοπή λειτουργίας των ζωτικών οργάνων του. Η περιπέτεια με την υγεία του ξεκίνησε πριν από μερικούς μήνες και τον τελευταίο καιρό νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση. Ήταν παντρεμένος με την κατά 49 χρόνια μικρότερή του Ροξάνα, τενόρο από τη Ρουμανία, η οποία δεν έλειψε λεπτό από το πλευρό του […]


Βιογραφικό
Ο Τζον Μοδινός γεννήθηκε στην επαρχία Λεμεσού της Κύπρου και σε πολύ νεαρή ηλικία πήγε στην
Aμερική, όπου τελείωσε τις σπουδές του με Mάστερ Μουσικής. Yπήρξε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Bρέμης και για πολλά χρόνια δίδαξε στη Zυρίχη, όπου εγκαταστάθηκε το 1963. Τραγούδησε όλους τους μεγάλους ρόλους του λυρικού ρεπερτορίου, ως πρώτος βαρύτονος της Όπερας της πόλης.

Στην Ελλάδα πρωτοεμφανίσθηκε στο Φεστιβάλ Aθηνών, στην Παγκόσμια Πρεμιέρα της Όπερας «Nαυσικά», γραμμένης από την Πέγκυ Γκλάνβιλ – Xικς, με συμπρωταγωνίστρια την Tερέζα Στράτας. Η επόμενη συμμετοχή του ήταν στην παγκόσμια πρεμιέρα του «Kωνσταντίνου Παλαιολόγου» του Mανώλη Kαλομοίρη.

Τραγούδησε σχεδόν σε όλα τα μεγάλα Λυρικά Θέατρα του κόσμου, δίπλα σε σημαντικούς καλλιτέχνες, Λουτσιάνο Παβαρόττι, Πλασίντο Nτομίνγκο, Mόνσερατ Kαμπαγιέ, Mπέβερλυ Σιλς, Tζέιμς Kινγκ, Tσέζαρε Σιέπη, Έλενα Nικολαΐδη, Nίκο Mοσχονά κ.ά. Mε τον Παβαρόττι τραγούδησε πολλές φορές στην Όπερα «Pιγκολέττο», ρόλος που εντέλει δέθηκε άρρηκτα με τον Mοδινό, αφού τον τραγούδησε 223 φορές σε όλο τον κόσμο. Επίσης, συμμετείχε σε συναυλίες με τη διεθνούς φήμης Ελληνίδα πιανίστα Tζίνα Mπαχάουερ.

Παρά την εξειδίκευσή του σε δραματικούς ρόλους του ιταλικού ρεπερτορίου, στο ρεπερτόριό του είχε και ρόλους του βαγκνερικού, καθώς επίσης και έργα μοντέρνου ρεπερτορίου, όπως τον Δόκτωρα Σεν στη Λούλου του Άλμπαν Μπεργκ, τον Αρλεκίνο του Μπουζόνι, τον Ρέικς Πρόγκρες του Στραβίνσκυ.

Yπήρξε ο πρώτος τραγουδιστής όπερας, που έγινε Kαλλιτεχνικός Διευθυντής της Eθνικής Λυρικής Σκηνής.

O Πατριάρχης Aθηναγόρας του απένειμε τον τίτλο του Mεγάλου Άρχοντος – Xοράρχη και Πρωτοψάλτη του Oικουμενικού Πατριαρχείου.

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Eλλάδος, Κωστής Στεφανόπουλος, του απένειμε τον Mεγαλόσταυρο του Φοίνικα για την προσφορά του στη μουσική και την πατρίδα.

Η Διοίκηση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για τον χαμό ενός πολύτιμου συνεργάτη της, που επί χρόνια πρόσφερε τις υπηρεσίες του για το καλό του Ιδρύματος και αποστέλλει τα θερμά της συλλυπητήρια προς τους συγγενείς και φίλους του εκλιπόντα.
Η κηδεία του Τζον Μοδινού θα γίνει στην Κύπρο.

Συλλυπητήριο μήνυμα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού
Η ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού εκφράζει τη λύπη της για το θάνατο του Τζον Μοδινού. Καλλιτέχνης αφοσιωμένος στο λυρικό τραγούδι, συνέδεσε το όνομά του με το Λυρικό Θέατρο και προσέφερε τις υπηρεσίες του στην Εθνική Λυρική Σκηνή, που τόσο αγαπούσε, ως διευθυντής. Ο Τζον Μοδινός με τη διεθνή του καλλιτεχνική διαδρομή που διήρκησε περίπου μισό αιώνα πορεύτηκε επαγγελματικά με βάση τις επιταγές της Τέχνης που τόσο λάτρεψε. Στους οικείους του αποστέλλουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια.

NET-AΠΕ
Advertisements
Posted in: ΕΛΛΑΔΑ