>Θαν. Γιαννόπουλος για αγρότες και φωτοβολταϊκά: "…Οφείλετε να επιστρέψετε τα χρήματα σε όσους αγρότες δεν ικανοποιήσετε τις αιτήσεις"

Posted on 13 Ιανουαρίου 2011


>«Έχετε βαρύτατες ευθύνες και πιθανόν να είναι αστικές και ποινικές και εσείς και η ΔΕΗ και το υπεύθυνο Υπουργείο. Έχετε βάλει σε μια περίεργη λογική τους αγρότες, πλήρωσαν χρήματα πάνω από 3.000 και 5.000 ευρώ για μελέτες και έχουν υποβάλει αιτήσεις και δεν μπορείτε να ικανοποιήσετε τα αιτήματά τους. Οφείλετε να επιστρέψετε τα χρήματα…», ανέφερε μεταξύ άλλων ο βουλευτής Φθιώτιδας με τη ΝΔ, Θανάσης Γιαννόπουλος, στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας που συμμετέχει, μετά την τοποθέτηση του διοικητή της ΔΕΗ κ. Ζερβού.
Ολόκληρη η τοποθέτηση του κ. Γιαννόπουλου […]


«Κύριε Πρόεδρε, αυτό που θα ήθελα να σχολιάσω είναι ότι η σημερινή ενημέρωση που είχαμε από το Πρόεδρο της ΔΕΗ ήταν σε όλα τα επίπεδα. Εγώ θα εστιαστώ στο θέμα των φωτοβολταϊκών. Έχετε βαρύτατες ευθύνες και πιθανόν να είναι αστικές και ποινικές και εσείς και η ΔΕΗ και το υπεύθυνο Υπουργείο. Έχετε βάλει σε μια περίεργη λογική τους αγρότες, πλήρωσαν χρήματα πάνω από 3.000 και 5.000 ευρώ για μελέτες και έχουν υποβάλει αιτήσεις και δεν μπορείτε να ικανοποιήσετε τα αιτήματά τους. Οφείλετε να επιστρέψετε τα χρήματα.
Θα σας έλεγα με ποια διαδικασία θα κάνετε επιλογή των αγροτών για τα φωτοβολταϊκά; Γιατί δεν τους ενημερώσατε ότι ναι μεν μπορούν να διαθέσετε χωράφια και να έχουν τη δυνατότητα να βάλουν φωτοβολταϊκά, αλλά οι γραμμές τις οποίες έχει η ΔΕΗ δεν μπορούν να το επιτρέψουν, δεν μπορούν να πάρουν φορτία. Γιατί δεν ενημερώθηκαν οι αγρότες; Γιατί μπήκαν τα μελετητικά γραφεία, τα οποία ήταν τι υποδείξει κάποιων γνωστών κύκλων, «αρουραίων» και πήραν τα λεφτά από τον κάθε αγρότη για να κάνουν μια ψευτομελέτη. Τι θα κάνετε; Πώς θα λειτουργήσετε; Με ποια κριτήρια θα δώσετε τις αδειοδοτήσεις;
Πως θα δώσετε τις αδειοδοτήσεις την στιγμή που οι αιτήσεις είναι τρεις φορές περισσότερο από το προβλεπόμενο που είπατε εσείς για το 2020, για την ισχύ την οποία θα θέλατε από το φωτοβολταϊκά. Τι θα κάνετε στην προκειμένη περίπτωση; Ποια είναι η λογική σας;

Σας πληροφορώ ότι στην Φθιώτιδα που εκλέγομαι έχουν κινηθεί ήδη οι αγρότες εναντίον της Δ.Ε.Η., με απαιτήσεις. Δεν είναι μόνο οι απαιτήσεις σε επίπεδο αστικού περιεχομένου, είναι και οι ποινικές ευθύνες. Διότι έχετε και ποινικές ευθύνες την στιγμή που έρχεστε εκ των υστέρων να ενημερώσετε το σώμα της Βουλής και να κάνετε και εμάς συναυτουργούς σε όλη αυτήν την αβελτηρία την οποία δείξατε, παίρνοντας τα χρήματα των αγροτών και λέγοντας ότι αντί για καλαμπόκια, στάρια και βαμβάκια θα βάλετε φωτοβολταϊκά.
Δεν μπορείτε ούτε αυτό να το ικανοποιήσετε, διότι δεν έχετε τις επενδύσεις. Γι’ αυτό εμφανίζεται η Δ.Ε.Η. να έχει μετοχή η οποία έχει κάποια κερδοφορία ενδεχομένως, γιατί δεν έχετε κάνει καμία επένδυση, όχι εσείς, ο προκάτοχός σας.

Η προκάτοχος διοίκηση τα ίδια έκανε. Άρα λοιπόν, πρέπει να δείτε σοβαρά το θέμα της Δ.Ε.Η..
Ένα άλλο θέμα είναι το θέμα των επενδύσεων. Ποιοι θα έρθουν να κάνουν επενδύσεις; Είναι σωστό αυτό που λέει το Πρόεδρος της Δ.Ε.Η.. Θα πάρουμε τις επενδύσεις που έχουν γίνει ήδη και τις έχουμε πληρώσει όλοι εμείς, για να πούμε ότι κάνουμε απελευθέρωση του ενεργειακού δυναμικού; Αν υπάρχουν επενδυτές και θέλουν, να έρθουν στην Ελλάδα να κάνουν επενδύσεις, να κάνουν υδροηλεκτρικό έργο. Ποια είναι τα υδροηλεκτρικά έργα;

Δηλαδή θα τους δώσουμε τον Ταυροπό, το Καστράκι, τον Πηνειό; Να έρθουν να επενδύσουν και να κάνουν καινούργια έργα. Αυτή είναι η πολιτική που πρέπει να εφαρμοσθεί. Μην πείτε στην λογική, γιατί είσθε καθηγητής στο Πολυτεχνείο, της εκποίησης. Απλώς σας τα λέει αυτά κάποιος συνάδελφός σας, στον χώρο τον ακαδημαϊκό».

Advertisements
Posted in: Uncategorized