>Σκάνδαλο με τα φωτοβολταϊκά. Έβαλαν τους αγρότες να πληρώσουν μελέτες και παράβολα και τώρα τους λένε ότι δεν μπορούν να δώσουν άδειες στη Φθιώτιδα

Posted on 13 Ιανουαρίου 2011


>Tεράστιο σκάνδαλο κατά των αγροτών της Φθιώτιδας, που ξενυχτούσαν έξω από τα γραφεία της Δ.Ε.Η. για να καταθέσουν τους σχετικούς φακέλους για τα λεγόμενα αγροτικά φωτοβολταϊκά.
Πλέον σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε ο Πρόεδρος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός στο πλαίσιο της συνεδρίασης των Επιτροπών Περιβάλλοντος και Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής για 18 νομούς της χώρας, μεταξύ των οποίων και η Φθιώτιδα, δεν πρόκειται να ανάψει πράσινο φως για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών από τους αγρότες […]


Πρόκειται για μια είδηση βόμβα που βάζει μαχαίρι κυριολεκτικά στην ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών και ουσιαστικά κόβει ένα μεγάλο μέρος από τις 6.000 αιτήσεις που έχουν κατατεθεί από αγρότες. Μάλιστα πρόκειται για ένα γαϊτανάκι το οποίο δείχνει να ξεδιπλώνεται στις πλάτες των αγροτών, οι οποίοι εκτός από τις επενδύσεις που έκαναν για διάφορες μελέτες, εκτός των αμοιβών που κατέθεσαν σε εταιρίες συμβούλων, κλήθηκαν να πληρώσουν και παράβολα στη ΔΕΗ για να εισπράττουν σήμερα την απάντηση από την πλευρά της ΔΕΗ ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να ικανοποιηθούν οι αιτήσεις τους. Μάλιστα ο πρόεδρος της Δ.Ε.Η. έδωσε απαντήσεις μετά από πιεστικές ερωτήσεις των βουλευτών, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τους νομούς οι οποίοι φέρονται να έχουν κορεσμένο το δίκτυο και μάλιστα σε τέτοια κατάσταση που χρειάζεται επέκταση.

Συγχρόνως ανάμεσα σε όλα τα άλλα υπογράμμισε με σαφήνεια πως μοναδική περίπτωση για να μπορέσει να φιλοξενήσει τα αγροτικά φωτοβολταϊκά σε τέτοιες περιοχές είναι να γίνουν νέα δίκτυα με δαπάνη των επενδυτών. Δηλαδή με απλά λόγια οι αγρότες να δημιουργήσουν τα δίκτυα πληρώνοντας και το κόστος κατασκευής για τη μεταφορά του παραγόμενου από αυτούς ηλεκτρικό ρεύμα. Μόνο σε τέτοια περίπτωση άφησε να εννοηθεί ο πρόεδρος της ΔΕΗ ότι θα μπορούσε να επιτρέψει την ικανοποίηση κάποιων αιτημάτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ των νομών που βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση, δηλαδή μεταξύ των 18 νομών, αναγκάστηκε να ομολογήσει ο ίδιος ο πρόεδρος της Δ.Ε.Η. πως βρίσκεται και η Φθιώτιδα. Εκείνο που προκαλεί εντύπωση είναι ο ισχυρισμός του προέδρου ότι έχει ενημερώσει την ΡΑΕ για την αδυναμία της Δ.Ε.Η. να εγκρίνει τις συγκεκριμένες αιτήσεις σε 18 νομούς και μεταξύ αυτών και τη Φθιώτιδα. Μάλιστα υπογράμμισε ότι η ενημέρωση έχει γίνει γραπτώς. Είναι χαρακτηριστικό πως οι βουλευτές δεν έκρυβαν την έκπληξή τους, καθώς άκουγαν τις θέσεις που εξέφρασε ο πρόεδρος της ΔΕΗ για το συγκεκριμένο θέμα και έτριβαν κυριολεκτικά τα μάτια τους αφού εκτός όλων των άλλων δηλαδή εκτός από τα έξοδα που έκαναν οι αγροτικές οικογένειες ποντάροντας στην ελπίδα πλέον ναυαγεί και αυτή καθαυτή η ελπίδα.

Συγχρόνως ήταν η πρώτη φορά που άκουγαν για ένα τέτοιο ενδεχόμενο αφού μέχρι σήμερα σε καμία φάση και κανείς δεν είχε ενημερώσει όχι τους αγρότες αλλά και τους βουλευτές συνολικά για την συγκεκριμένη εξέλιξη. Αγνοούσαν παντελώς πως υπάρχει θέμα, την ώρα που οι αγρότες έκαναν επενδύσεις από το υστέρημά τους για να διαμορφώσουν τις συνθήκες και να ενταχθούν μέσα σ’ αυτούς που θα μπορούσαν να αναπτύξουν τέτοια συστήματα. Δεν ήταν τυχαία ούτε το ξενύχτι, ούτε η σειρά προτεραιότητας έξω από τα γραφεία της ΔΕΗ στη Λαμία το περασμένο καλοκαίρι. Ακόμη και οι ίδιοι βουλευτές δεν έβρισκαν λόγια για να δικαιολογήσουν όλο αυτό το σκηνικό καθώς διαπιστώνουν πως το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έκανε απολύτως τίποτε για να ενημερώσει τους αγρότες στους εν λόγωνομούς. Μάλιστα διαπίστωναν ότι οι συγκεκριμένοι νομοί ήταν άγνωστοι και ακούγονταν για πρώτη φορά και ότι μέχρι σήμερα πληρώνονταν αρκετά χρήματα από τους αγρότες στην κατεύθυνση υλοποίησης των συγκεκριμένων επενδύσεων.

Εμπαιγμός
Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος έκαναν λόγο για έναν κανονικό εμπαιγμό των αγροτών.
Είναι γνωστό άλλωστε ότι οι αγρότες μπροστά στην συντήρηση της ελπίδας έχουν απευθυνθεί σε εταιρίες συμβούλων για να εξασφαλίσουν την σύνταξη των μελετών, την εκπόνηση των σχετικών υπηρεσιών αλλά και την εν γένει νομιμοποίηση συνολικά της διαδικασίας. Μέχρι σήμερα έχουν πληρώσει με το υστέρημά τους μερικές χιλιάδες ευρώ ο καθένας, αν υπολογίσουμε ότι οι αμοιβές μόνο των συμβούλων ξεκινούσαν από 1000 € την αίτηση και έφταναν μέχρι και 3000 €. Συγχρόνως άλλες δαπάνες που είχαν σχέση με τα σχέδια, την έκταση και συνολικότερα τις διαδικασίες για την εγκατάστασή τους που προωθήθηκαν εν τω μεταξύ έχουν ανεβάσει τα έξοδα σε δυσθεώρητα ύψη.

Έτσι οι εταιρείες που ετοιμάζουν επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά έκαναν χρυσές δουλειές.
Ακόμα και τα συνδικαλιστικά όργανα των αγροτών ασχολήθηκαν με το συγκεκριμένο θέμα και είχαν διαγνώσει ακόμη και πρόσθετες εισροές από ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Τώρα μένουν πίσω αρκετά πράγματα και το κυριότερο χάνεται η ελπίδα αν δεν αλλάξει κάτι στο μεσοδιάστημα. Η μοναδική περίπτωση η οποία ανοίγει κάποιο παράθυρο σε αυτές τις περιοχές μεταξύ των οποίων και ηΦθιώτιδα είναι η δημιουργία νέων δικτύων, αλλά ωστόσο δεν διευκρινίστηκε από την πλευρά της ΔΕΗ και του προέδρου της τι ακριβώς εννοεί και για τι κοστολόγια πρέπει να συζητούν. Σε κάθε περίπτωση όμως το θέμα έχει σκάσει σαν βόμβα και προς το παρόν τουλάχιστον δείχνει να μην υπάρχει διέξοδος.

Τραγική ειρωνεία
Την ώρα που ο πρόεδρος της ΔΕΗ ενημέρωνε τους βουλευτές κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στην Βουλή, αντιπροσωπεία των αγροτών είχε συνάντηση με την υπουργό ΥΠΕΚΑ καΜπιρμπίλη για το θέμα επιμέρους ρυθμίσεων γύρω από τα αγροτικά φωτοβολταϊκά.
Όπως τουλάχιστον παραδέχονται χθες αγρότες από τηνΦθιώτιδα κατά τη διάρκεια της συνάντησης αναλύθηκαν επιμέρους θέματα που απασχολούν τους αγρότες στο πλαίσιο της εγκατάστασης των μονάδων τους, αλλά ωστόσο σε καμιά περίπτωση δεν τέθηκε στο τραπέζι ότι υπάρχει θέμα με την ΔΕΗ και μάλιστα αυτό επεκτείνεται σε 18 νομούς της χώρας.
«Μας είναι άγνωστο το θέμα. Εμείς ετοιμαζόμαστε για να έχουμε συναντήσεις ακόμα και με περιφερειακά στελέχη της ΔΕΗ για να δούμε κάποια πράγματα και να τα προωθήσουμε, υπογράμμισε χθες το βράδυ ο κ. Βάϊος Γκανής, ο οποίος δήλωσε άγνοια για το συγκεκριμένο θέμα αλλά και για τις δηλώσεις του προέδρου της Δ.Ε.Η.. Πάντως χαρακτήρισε το συγκεκριμένο θέμα ως τορπίλη στον οποιονδήποτε διάλογο ενώ δήλωσε άγνοια για τις συγκεκριμένες εξελίξεις.

“Ημέρα”
Advertisements