>Δυο δημοσκοπήσεις με διαφορετικά αποτελέσματα

Posted on 17 Ιανουαρίου 2011


>Δημοσκόπηση με διαφορά 3,8% στην πρόθεση ψήφου ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δημοσιεύεται στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», ενώ την ίδια μέρα δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Έθνος» ανεβάζει τη διαφορά αυτή στο 7%.
Περισσότερα για τις δυο δημοσκοπήσεις […]


Η δημοσκόπηση της MARC για το «Έθνος»
Σε γκάλοπ της Marc που δημοσιεύεται στο «Έθνος της Κυριακής», αναδεικνύεται η μεγάλη κρίση του δικομματισμού, χωρίς να επωφελείται κάποιο από τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, με τις δυνάμεις των νέων πολιτικών εγχειρημάτων ασθενείς και με την ενεργητική ή παθητική αποχή να κερδίζει έδαφος.
Ειδικότερα:
Το ΠΑΣΟΚ έχει διαφορά 6,8 ποσοστιαίων μονάδων από τη Νέα Δημοκρατία, συγκεντρώνοντας ποσοστό 27,7%. Στην πρόθεση ψήφου και χωρίς τους αναποφάσιστους -αναγωγή- το κυβερνών κόμμα διευρύνει ακόμη περισσότερο την ψαλίδα φτάνοντας στο 36,8% και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο 27,8%.
Διψήφιο ποσοστό συγκεντρώνει το ΚΚΕ και ακολουθεί ο ΛΑΟΣ, ο ΣΥΝ, ενώ το κόμμα της κ. Μπακογιάννη (Δημοκρατική Συμμαχία) φαίνεται ότι υπερβαίνει το φράγμα του 3% φτάνοντας στο 3,7%. Στο κατώφλι εισόδου είναι η Δημοκρατική Αριστερά (2,9%), ενώ χαμηλά καταγράφονται οι Οικολόγοι Πράσινοι (μόλις στο 2,5%).
Σύμφωνα με την ανάλυση που δημοσιεύεται στην εφημερίδα, η κομματική συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ είναι στο 56,8% και της Νέας Δημοκρατίας στο 54,2%. Αξίζει να τονιστεί ότι το 18% των ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος δηλώνουν αναποφάσιστοι, ενώ το ποσοστό στους ψηφοφόρους της ΝΔ φτάνει κοντά στο 26%. Τις μεγαλύτερες διαρροές έχει το ΠΑΣΟΚ προς τη ΝΔ και το ΚΚΕ, ενώ η Νέα Δημοκρατία προς τη Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη, το ΚΚΕ και το ΛΑΟΣ.
Διχασμένη εμφανίζεται η κοινή γνώμη ως προς το δέον γενέσθαι για την έξοδο από την κρίση.
– Στην ερώτηση “Ποια από τις τρεις φράσεις, που θα σας αναφέρω σχετικά με το μνημόνιο, θεωρείτε ότι ανταποκρίνεται στην αλήθεια;” οι απαντήσεις έχουν ως εξής:
– 30,3% Η υπογραφή του μνημονίου και τα μέτρα που αναγκάστηκε να λάβει η κυβέρνηση ήταν αναγκαίο κακό. Δεν υπήρχαν τα περιθώρια να διαπραγματευθούμε κάτι καλύτερο
– 33,5% Η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύτηκε σωστά. Υπήρχαν περιθώρια για ένα μνημόνιο με λιγότερο σκληρά μέτρα σε αναπτυξιακή κατεύθυνση
– 34,0% Η υπογραφή του μνημονίου ήταν λάθος επιλογή. Είχαμε τη δυνατότητα να μην μπούμε σε επιτήρηση
– 2,2% Δεν απαντώ

Η δημοσκόπηση της ALCO για το «Πρώτο Θέμα»
Στο 3,8% έχει πέσει η διαφορά ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ στην πρόθεση ψήφου. Στην ίδια δημοσκόπηση, εμφανίζονται να μένουν εκτός Βουλής, κάτω από το όριο του 3% το νεοσύστατο κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη (ΔΗ.ΣΥ.), η Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη αλλά για πρώτη φορά και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Το 80% των ερωτηθέντων κρίνουν ως απαράδεκτο τον Θεόδωρο Πάγκαλο, το 73% λένε ναι στο φράχτη του Παπουτσή για τους λαθρομετανάστες και το 63% τάσσονται υπέρ του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων.

Advertisements
Posted in: ΕΛΛΑΔΑ