>Άτιμο Βατοπέδι: Οριστική η παραγραφή των αδικημάτων των Π. Δούκα, Αλ. Κοντού και Ευ. Μπασιάκου για την υπόθεση του Βατοπεδίου

Posted on 19 Ιανουαρίου 2011


>Το Πενταμελές Δικαστικό Συμβούλιο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, κατά τη σημερινή συνεδρίασή του τάχθηκε ομόφωνα υπέρ της πρότασης του εισαγγελέα Μιλτιάδη Ανδρειωτέλλη για παραγραφή του αδικήματος της απιστίας σε βάρος του Δημοσίου που αντιμετώπιζαν οι πρώην υπουργοί της ΝΔ Πέτρος Δούκας, Αλέξανδρος Κοντός και Ευάγγελος Μπασιάκος αναφορικά με την υπόθεση του Βατοπεδίου.
Δηλαδή με άλλα λόγια τόσο καιρό οι βουλευτές μας συνεδρίαζαν για να περνάει η ώρα τους και φυσικά να παίρνουν τα «επιδόματα» της συμμετοχής στις επιτροπές. Επί το λαϊκότερο, μας δούλευαν. Και δώστου αντιπαραθέσεις και δώστου κατηγορίες και δώστου συνεδριάσεις για το τίποτα. Μπορείς πλέον να έχεις εμπιστοσύνη στους εθνοπατέρες μας; Φυσικά και όχι. Και τα δικά τους δικά τους και τα δικά μας δικά τους. Αϊ ……….. […]


Ειδικότερα, το Πενταμελές Δικαστικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα ότι το αδίκημα με το οποίο βαρύνονται οι τρεις πρώην υπουργοί της ΝΔ έχει παραγραφεί μετά τη διάλυση της Βουλής στις 7 Σεπτεμβρίου 2009.
Παράλληλα, το Δικαστικό Συμβούλιο κατά πλειοψηφία 3-2 αποφάσισε ότι η ανάκριση για τους συμμετόχους και μη πολιτικά πρόσωπα πρέπει να συνεχιστεί από την εφέτη – ανακρίτρια Ειρήνη Καλού.

Το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου θα εκδοθεί τις πρώτες μέρες του Φεβρουαρίου. Το βούλευμα αυτό είναι τελεσίδικο και δεν υπόκειται σε κανένα ένδικο μέσο. Στο βούλευμα, σύμφωνα με πληροφορίες, εμμέσως πλην σαφώς θα αναφέρεται ότι η Βουλή έπρεπε να ελέγξει το ζήτημα της παραγραφής των αδικημάτων των τριών πρώην βουλευτών της ΝΔ στο Δικαστικό Συμβούλιο.

Το Δικαστικό Συμβούλιο απαρτίζεται από τον πρόεδρο του, αρεοπαγίτη Α. Αθηναίο, τους αρεοπαγίτες Π. Κομνηνάκη και Ι. Γιαννακόπουλο (ανακριτής), τον πρόεδρο του Συμβουλίου Επικρατείας Παν. Πικραμμένο και τη σύμβουλο Επικρατείας Μαρίνα Παπαδοπούλου. Ολα τα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου κληρώθηκαν από τη Βουλή στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με το από 18 Οκτωβρίου 2010 πόρισμα της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής της Βουλής, οι τρεις πρώην βουλευτές της ΝΔ αντιμετώπιζαν την αξιόποινη πράξη της απιστίας περί την υπηρεσία σε βάρος του Δημοσίου, κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, το αντικείμενο της οποίας έχει συνολική αξία μεγαλύτερη των 73.000 ευρώ και η προξενηθείσα συνολική ζημία υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ.

Εξάλλου, σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών (Ν. 3126/2003) το αξιόποινο των πράξεων των υπουργών, εξαλείφεται με το πέρας της δεύτερης τακτικής συνόδου της βουλευτικής περιόδου που αρχίζει μετά την τέλεση της αξιόποινης πράξης, εάν ως τότε η Βουλή δεν έχει αποφασίσει να ασκήσει ποινική δίωξη κατά του υπουργού.

Πρόταση Ανδρειωτέλλη
Σύμφωνα πάντα με δημοσιογραφικές πληροφορίες ο κ. Ανδρειωτέλλης στην πρότασή του προς το Πενταμελές Δικαστικό Συμβούλιο, υποστήριξε:
«Η ποινική δίωξη κατά των αναφερόμενων πολιτικών προσώπων ασκήθηκε από τη Βουλή μετά το πέρας της δεύτερης τακτικής συνόδου της βουλευτικής περιόδου που άρχισε μετά την τέλεση των πράξεων, ως μη έδει και δη ασκήθηκε κατά τη διάρκεια της δεύτερης τακτικής συνόδου της μεθεπόμενης, από το φερόμενο χρόνο τελέσεως των πράξεων, βουλευτικής περιόδου. Κατά συνέπεια, για τα εν λόγω πολιτικά πρόσωπα έχει εξαλειφθεί το αξιόποινο, ενώ, όσον αφορά τους συμμετόχους μη πολιτικά πρόσωπα, ως προς τους οποίους παύουν να έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του ν. 3126/2003, δεν θίγεται η δικαιοδοσία των τακτικών ποινικών δικαστηρίων και, κατ’ επέκταση, των εισαγγελικών και ανακριτικών αρχών αυτών, αιρομένης, ως προς αυτούς, της συνάφειας, λόγω της συμμετοχικής τους δραστηριότητας με τους κατηγορουμένους πολιτικά πρόσωπα.

Μετά από αυτά, αφού εξέλειπε ο λόγος παραπομπής της υποθέσεως για ανάκριση ως προς τους πρώην υπουργούς κκ. Ευάγγελο Μπασιάκο και Αλέξανδρο Κοντό και τον πρώην υφυπουργό κ. Πέτρο Δούκα, πρέπει να παύσει οριστικά η εναντίον τους ποινική δίωξη λόγω εξαλείψεως, ως προς αυτούς, του αξιόποινου των πράξεων που τους αποδίδονται, δεν υφίσταται πλέον αρμοδιότητα του ανακριτή – αρεοπαγίτη ούτε και για τους τυχόν συμμετόχους, αφού αρμόδιος ανακριτής γι’ αυτούς είναι η ορισθείσα, με την υπ’ αριθμ. 1/2009 απόφαση της Ολομέλειας του Εφετείου Αθηνών, εφέτης – ανακρίτρια, αρμοδιότητα δε του ανακριτή – αρεοπαγίτη για ανάκριση που θα αφορά, μετά την εξάλειψη του αξιόποινου ως προς τα πολιτικά πρόσωπα, αποκλειστικά τους συμμετόχους – μη πολιτικά πρόσωπα – δεν προβλέπεται από το Ν. 3126/2003 ούτε από άλλη νομική διάταξη».

Αντίδραση του πρώην υπουργού Αλ. Κοντού στην απόφαση για παραγραφή των αδικημάτων στην υπόθεση του Βατοπεδίου
Την πρόθεσή του να ζητήσει από τον Πρόεδρο της Βουλής τη σύσταση της προβλεπόμενης στο άρθρο 86 υου Συντάγματος Ειδικής Επιτροπής για τον έλεγχο της εις βάρος του κατηγορίας για την υπόθεση του Βατοπεδίου, εκφράζει με ανακοίνωσή του ο βουλευτής Ξάνθης της ΝΔ και πρώην υπουργός Αλέξανδρος Κοντός, με αφορμή τις πληροφορίες για την απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου σχετικά με την παραγραφή των αδικημάτων.

Σε σχετική, ωστόσο, ανακοίνωση που εξέδωσε θέτει «ως αναγκαία προϋπόθεση για τη σύστασή της τη συμμετοχή σε αυτήν την Επιτροπή αποκλειστικά και μόνον ανώτατων δικαστικών λειτουργών, οι οποίοι αναμφισβήτητα είναι οι μόνοι που μπορούν να παρέχουν τις εγγυήσεις μιας αντικειμενικής, αδιάβλητης, αξιόπιστης, ασφαλούς και ανεπηρέαστης κρίσης για την εν λόγω υπόθεση, γεγονός το οποίο πολλές φορές απεδείχθη κατά την εξέλιξη της συγκεκριμένης υπόθεσης».

Με την ίδια ανακοίνωσή του, στην οποία κάνει λόγο για «αυταπόδεικτη αθωότητά του», ο κ. Κοντός επιτίθεται κατά των συναδέλφων του βουλευτών, «κυρίως της Κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας» που, όπως αναφέρει, «απέδειξαν κατά τα προηγούμενα τρία χρόνια ότι δεν ενδιαφέρονται ούτε κατ΄ ελάχιστον για την αλήθεια, παρά μόνο για το πώς θα ανεβάσουν τις «μετοχές» τους στο εσωκομματικό τους «Χρηματιστήριο» παριστάνοντας τους «τηλεδικαστές» στα «τηλεπαράθυρα», επιδεικνύοντας απόλυτη προσήλωση στην κομματική «γραμμή» για εξόντωση των πολιτικών αντιπάλων τους, υπογράφοντας πορίσματα – κατασκευάσματα, που αποτελούν ντροπή για τα κοινοβουλευτικά χρονικά της χώρας, εφευρίσκοντας ακόμα και την ύστατη ώρα κατηγορίες που προσβάλλουν τη νοημοσύνη όλων αλλά και το νομικό μας πολιτισμό».

Advertisements
Posted in: ΕΛΛΑΔΑ