>Δηλώσεις του βουλευτή Χρ. Σταϊκούρα για "κλειστά επαγγέλματα" και την "πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας"

Posted on 19 Ιανουαρίου 2011


>Ο αναπληρωτής υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, σχετικά με το άνοιγμα των «κλειστών επαγγελμάτων» που προωθεί η κυβέρνηση έκανε την ακόλουθη δήλωση […]


«Η Κυβέρνηση προωθεί, υπό το βάρος των δεσμεύσεών της απέναντι στην «Τρόϊκα», το άνοιγμα των «κλειστών» επαγγελμάτων.
Πρόχειρα, με συνοπτικές διαδικασίες, με οριζόντιες και ισοπεδωτικές ρυθμίσεις, χωρίς ουσιαστική διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς, χωρίς συγκεκριμένες μελέτες για κάθε επάγγελμα, με παλινωδίες και αντιφατικές επιλογές. Και, αν είναι δυνατόν, με δημοσκοπήσεις.
Η θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι υπέρ του ανοίγματος «κλειστών» επαγγελμάτων, γιατί αυτό μπορεί να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα, την ανάπτυξη, την απασχόληση.
Πιστεύει ότι όλοι οι πολίτες πρέπει να έχουν ίσες ευκαιρίες στην «αφετηρία».
Όμως, θεωρεί ότι η όποια νομοθετική πρωτοβουλία θα πρέπει να προβλέπει τη θεσμοθέτηση εποπτικών μηχανισμών για να καλυφθούν περιπτώσεις ολιγοπωλίων, να εξασφαλίζει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και την ασφάλεια του πολίτη, να διασφαλίζει τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων.
Έτσι ώστε τα αποτελέσματα να μην είναι αντίθετα από τις επιδιώξεις».

Σχετικά με την πορεία της οικοδομικής δραστηριότητας, ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε:
«Τα χθεσινά στοιχεία που δημοσίευσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή για την οικοδομική δραστηριότητα αποτυπώνουν την καθίζηση του κλάδου της οικοδομής.
Ειδικότερα, τον Οκτώβριο, η συνολική οικοδομική δραστηριότητα συρρικνώθηκε σε όγκο κατά 20,9%, και ο αριθμός των σχετικών αδειών μειώθηκε κατά 16,2%.
Συνολικά, το πρώτο δεκάμηνο του 2010, η οικονομική δραστηριότητα κατέγραψε μείωση 25,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009, και διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας.
Η καθίζηση του κλάδου της οικοδομής είναι το αποτέλεσμα της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Πολιτική που στηρίχθηκε σε μία πρωτοφανή φοροεπιδρομή στη μεσαία και τη μικρομεσαία ιδιοκτησία.
Πολιτική, η οποία συνεχίζεται και εφέτος, με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών και την υπερβολική φορολόγηση όλου του πλέγματος της ακίνητης περιουσίας.
Αδιέξοδη πολιτική που στηρίζεται σε ημίμετρα (όπως η άρση του «πόθεν έσχες» για την πρώτη κατοικία) και η οποία αγνοεί ρεαλιστικές και υλοποιήσιμες προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας (όπως είναι η επιχορήγηση του επιτοκίου στεγαστικών δανείων για μια 10ετία).
Πολιτική που βυθίζει στην ύφεση τον οικοδομικό κλάδο, ο οποίος τα τελευταία χρόνια παρήγαγε θέσεις απασχόλησης (17% της συνολικής απασχόλησης), εισοδήματα (15% του ΑΕΠ), τζίρους, φορολογικά έσοδα, και με τον οποίο σχετίζονται και 150 επαγγέλματα.
Και αυτή η πολιτική πρέπει άμεσα να αλλάξει, ώστε να επανακινητοποιηθεί η οικοδομική δραστηριότητα και να δημιουργούν οι προϋποθέσεις ανάταξης της πραγματικής οικονομίας».

Advertisements