>Κόντρα κυβέρνησης-ΝΔ για το "νόμο περί ευθύνης υπουργών"

Posted on 19 Ιανουαρίου 2011


>Η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε «ουσιαστικές αλλαγές» στο νόμο «περί ευθύνης υπουργών», προκάλεσε την αντίδραση της ΝΔ, η οποία, ωστόσο, ανακοίνωσε την πρόθεσή της να παρουσιάσει «σε λίγες ημέρες ολοκληρωμένη πρόταση» για τον συγκεκριμένο νόμο. Η ΝΔ, πάντως, δεν διευκρινίζει, στην ανακοίνωσή της, αν θα κάνει προτάσεις για την αλλαγή του νόμου ή την πρότασή της για έναν εντελώς νέο νόμο, καθώς εκτιμά ότι προϋπόθεση μιας σημαντικής αλλαγής του νόμου είναι η αναθεώρηση της συγκεκριμένης συνταγματικής ρύθμισης […]


Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, απαντώντας στη ΝΔ, ανέφερε ότι η κυβέρνηση αναμένει τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης και υπενθύμισε ότι η αλλαγή του νόμου είναι προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης, καθώς και ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ζήτησε, σχετικά, τις προτάσεις της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

«Αυτές οι προτάσεις», όπως τονίζει ο κ. Πεταλωτής, «αποτελούν τη βάσηγια την υλοποίηση της δέσμευσής μας, με τις δυνατότητες που μας παρέχει το Σύνταγμα». Και κάνει λόγο για «ουσιαστικές αλλαγές» που προτίθεται να επιφέρει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από τον υφιοστάμενο νόμο.

Η ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «επιχειρεί να παίξει με εντυπώσεις και πυροτεχνήματα» στα θέματα της διαφάνειας. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση προχωρεί σε αλλαγή του νόμου «την ώρα που ξέρει ότι η όποια νοιμοθετική πρωτοβουλία ελάχιστα μπορεί να συνεισφέρει, αφού το ζήτημα ρυθμίζεταιασφυκτικά από το Σύνταγμα και καμία αλλαγή στον ισχύοντα νόμο δεν μπορεί να αποδόσει το ζητούμενο, παρά μόνον κατόπιν Συνταγματικής Αναθεώρησης».

Στην ανακοίνωση, επίσης, χαρακτηρίζεται «περίεργη» την απόφαση του Πρωθυπουργού να προχωρήσει, καθώς και την «έως τώρα κυβερνητική ολιγωρία» σε θέματα διαφάνειας.

Advertisements
Posted in: ΕΛΛΑΔΑ