>Αυτοκριτική Φιντέλ Κάστρο. Παραδέχεται πως διέπραξε σφάλματα, πλην όμως ουδέποτε πρόδωσε τη χώρα του

Posted on 21 Ιανουαρίου 2011


>Ο ιστορικός ηγέτης της Κούβας Φιντέλ Κάστρο, οιακοστρόφος της χώρας του επί 48 χρόνια, παραδέχθηκε σήμερα πως έχει «διαπράξει λάθη», ιδίως σε ό,τι σχετίζεται με αποφάσεις για τη λήψη των οποίων παρασύρθηκε από τον ιδεαλισμό του, αλλά τόνισε πως ουδέποτε πρόδωσε τη χώρα του, η οποία στάθηκε «όρθια» απέναντι στην επιθετική πολιτική των ΗΠΑ […]


«Εμείς οι επαναστάτες Κουβανοί έχουμε διαπράξει λάθη, και αναμφίβολα θα διαπράξουμε και άλλα, αλλά ποτέ δεν διαπράξαμε το σφάλμα να γίνουμε προδότες», τόνισε ο 84χρονος Κάστρο, σε έναν από τους «απολογισμούς», που τακτικά δημοσιεύει στον κουβανέζικο Τύπο.

«Ποτέ μας δεν επιλέξαμε την ανομία, το ψεύδος, τη δημαγωγία, τη διπροσωπία απέναντι στον λαό, την προσποίηση, την υποκρισία, τον καιροσκοπισμό, τη διαφθορά, την απάρνηση της ηθικής, την κατάχρηση εξουσίας, το έγκλημα και τα βασανιστήρια», τονίζει ο ‘Λίδερ Μάξιμο’.

Ο Κάστρο, που ενώ έχει αυτοβούλως απομακρυνθεί από την εξουσία μία 4ετία, αλλά διατηρεί πάντοτε μεγάλη επιρροή στα πολιτικά πράγματα της χώρας του, εξηγεί πως «το κύριο σφάλμα που διέπραξα υπό την έπαρση του ιδεαλισμού ήταν ίσως το να πιστεύω πως στον κόσμο υπάρχει ένα κάποιο ψήγμα δικαιοσύνης και σεβασμού των δικαιωμάτων των λαών, κάτι που όπως φαίνεται δεν υπάρχει».

Αφού στη σκέψη του αναφέρεται στην κρίση των πυραύλων (1962), στην απόπειρα αποβίβασης στον Κόλπο των Χοίρων (1961), ο πρώην πρόεδρος υπογραμμίζει πως «η Επανάσταση παρέμεινε όρθια» παρά την επιθετικότητα που επί 50 χρόνια και πλέον επιδεικνύουν οι ΗΠΑ, οι οποίες από το 1962 εφαρμόζουν ένα αυστηρό εμπάργκο κατά της νήσου.

«Η ΕΣΣΔ εξαφανίσθηκε, αλλά η Επανάσταση συνεχίζει. Τούτο δεν επιτεύχθηκε με τη συναίνεση των ΗΠΑ, αλλά υπό τον ζυγό ενός σκληρού και άτεγκτου αποκλεισμού», τονίζει.

«Η Κούβα παραμένει η μοναδική χώρα στον πλανήτη που δεν μπορούν να την επισκεφθούν οι αμερικανοί πολίτες, όμως η Κούβα εξακολουθεί να στέκεται όρθια, μόλις 90 ναυτικά μίλια από τις αμερικανικές ακτές», καταλήγει ο κουβανός πρώην ηγέτης, του οποίου ο αδελφός Ραούλ ασκεί την εξουσία, ως διάδοχός του, από το 2006.

Advertisements
Posted in: ΚΟΣΜΟΣ