>οι πορισματικές θέσεις των κομμάτων για την υπόθεση Siemens. Τη Δευτέρα κατατίθεται το πόρισμα για σύσταση Προανακριτικής για πρώην υπουργούς

Posted on 21 Ιανουαρίου 2011


>Στην περαιτέρω κοινοβουλευτική έρευνα μέσω προκαταρκτικής επιτροπής του σκανδάλου της Siemens, παραπέμπουν τα πολιτικά κόμματα με τους βουλευτές τους που μετέχουν στην ομώνυμη εξεταστική επιτροπή, η οποία πραγματοποίησε την καταληκτική της συνεδρίαση […]


Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει ήδη γνωστά, το ΠΑΣΟΚ αποδίδει πολιτικές ευθύνες κατά τομέα έρευνας και ζητεί περαιτέρω διερεύνηση για τυχόν άλλες ευθύνες:
·Για τον ΟΤΕ στους Αναστάσιο Μαντέλη, Χρήστο Βερελή, Γιάννο Παπαντωνίου και Νίκο Χριστοδουλάκη που μετείχαν στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και Μιχάλη Λιάπη και Γιώργο Αλογοσκούφη από την περίοδο διακυβέρνησης από τη ΝΔ.

·Για τον ΟΣΕ στους Χρήστο Βερελή και Μιχάλη Λιάπη, ενώ για τη προμήθεια του C4I στους Γιάννο Παπαντωνίου από την περίοδο του ΠΑΣΟΚ, καθώς και τους Γιώργο Βουλγαράκη, Βύρωνα Πολύδωρα, Προκόπη Παυλόπουλο και Χρήστο Μαρκογιαννάκη από την περίοδο διακυβέρνησης της ΝΔ.

·Για τις προμήθειες στα εξοπλιστικά στον Άκη Τσοχατζόπουλο, για τις προμήθειες στο υπουργείο Πολιτισμού στον Μιχάλη Λιάπη και για το σκέλος της «συγκάλυψης» στους πρώην υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη και Γιάννη Παπαθανασίου, εξαιτίας της απομάκρυνσης του πρώην εισαγγελέα Γιώργου Ζορμπά και της υποβάθμισης της Αρχής για το «ξέπλυμα» χρήματος σε απλή επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών.

Από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ τονίσθηκε ότι οι ίδιοι «προσέγγισαν την έρευνα της υπόθεσης με την δέουσα ευθύνη και ελευθερία συνείδησης». Ανέφεραν ότι το ΠΑΣΟΚ πρότεινε προς επιπλέον διερεύνηση έναν ευρύ αριθμό προσώπων, ώστε «να μη μείνει σκιά στο δημόσιο βίο», ενώ οι βουλευτές του «έπραξαν κατά συνείδηση, χωρίς άνωθεν γραμμή και κατεύθυνση, ούτε υπήρξε καμία συναλλαγή και «αλισβερίσι»». Αξιοσημείωτο είναι ότι ο βουλευτής Α΄Αθήνας Παντελής Οικονόμου χαρακτήρισε μεγάλη τη λίστα των προτεινομένων, ενώ εξέφρασε διαφωνίες για την υπόδειξη του κ. Βερελή (για τον ΟΤΕ), του κ. Παπαθανασίου (για την αποπομπή Ζορμπά), του κ. Πολύδωρα (για την τροποποίηση των συμβάσεων) και του κ. Παπαντωνίου (για το C4i).

Η ΝΔ από την πλευρά της δεν κάνει διαχωρισμούς κατά τομείς έρευνας και κατ’ αρχήν αποδίδει πολιτικές ευθύνες στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, χαρακτηρίζοντας την πολιτική του ευθύνη αδιαμφισβήτητη, μιλώντας για «αποκλειστικά πράσινο σκάνδαλο». Οι ίδιοι θεωρούν ότι υπάρχουν ευθύνες του πρώην πρωθυπουργού, λόγω της μη αποδοχής της πρότασης του πρώην υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών Χάρη Καστανίδη το 1996 για συγκρότηση ανεξάρτητης αρχής προμηθειών, γεγονός που τον οδήγησε σε παραίτηση και στη συνέχεια στην υπουργοποίηση του Αναστάσιου Μαντέλη, ο οποίος «απεδείχθη ότι χρηματίσθηκε από τη Siemens».

Η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης προτείνει εμμέσως, δηλαδή υπό την προϋπόθεση ότι το ΠΑΣΟΚ θα ζητήσει τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής, η εξέταση να αφορά και στον Κώστα Σημίτη, αλλά και στους πρώην υπουργούς και υφυπουργούς των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ Άκη Τσοχατζόπουλο, Γιάννο Παπαντωνίου, Νίκο Χριστοδουλάκη, Ευάγγελο Μαλέσιο, Αναστάσιο Μαντέλη, Χρήστο Βερελή, καθώς και τον νυν υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου (για τη συμμετοχή του στο ΔΣ του ΟΤΕ επί κυβερνήσεων Σημίτη).

Στην περίπτωση αποδοχής της πρότασής της από το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ, όπως δηλώνουν στελέχη της, «δεν έχει καμία απολύτως αντίρρηση να εξεταστούν και τα πεπραγμένα και των δικών της υπουργών», αν και «κρίνει ότι δεν προέκυψε κανένα απολύτως στοιχείο εναντίον τους, αφού απλώς κλήθηκαν να υλοποιήσουν ήδη υπογεγραμμένες από το ΠΑΣΟΚ συμβάσεις». Αξίζει να σημειωθεί ότι για ώρα υπήρχε στις ενδεχόμενες προτάσεις της ΝΔ και το όνομα του νυν υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή για τη διαφυγή Γιούγκ, αλλά απεσύρθη τελικώς. Επίσης ορισμένοι βουλευτές της ΝΔ, όπως ο κ. Αν. Νεράτζης και η κ. Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, διαφώνησαν με τις αναφορές του κόμματός τους στον κ. Βερελή.

Τη Δευτέρα το ογκώδες πόρισμα

Χαρακτηριστικό του ογκώδους πορίσματος που θα κατατεθεί στην Ολομέλεια ολοκληρωμένο την ερχόμενη Δευτέρα είναι η πολύ προσεκτική διατύπωση, αφού αποφεύγεται να γίνει αναφορά σε συγκεκριμένα αδικήματα που θα μπορούσαν να αποδοθούν στους υπό έρευνα πρώην υπουργούς, ενώ κι από την αρχική διατύπωση περί «συνέχισης της διερεύνησης της υπόθεσης για τυχόν ποινικές ευθύνες» με παρέμβαση του προέδρου της εξεταστικής Σήφη Βαλυράκη αφαιρέθηκε ο επιθετικός προσδιορισμός «ποινικές» και έμεινε μόνον «περαιτέρω τυχόν ευθύνες».

Με την κατάθεση του πορίσματος, κλείνει ένας κύκλος ερευνών και ανακρίσεων ένδεκα μηνών, με την υιοθέτηση από τα δύο μεγάλα κόμματα των πραγματικών περιστατικών της υπόθεσης. Το επόμενο βήμα θα είναι να οριστεί από το προεδρείο της Βουλής μετά από πρόταση 60 βουλευτών ημερομηνία συζήτησής του στην Ολομέλεια.

Στη συνέχεια θα πρέπει με πρωτοβουλία τριάντα βουλευτών να κατατεθεί πρόταση διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης, στην οποία απαιτείται να αναφέρονται ρητώς και με σαφήνεια τα ονόματα όσων αφορά η νέα έρευνα, καθώς και τις πράξεις ή παραλήψεις που, κατά τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, είναι αξιόποινες, όπως και να μνημονεύονται οι διατάξεις που παραβιάστηκαν.

Advertisements
Posted in: ΕΛΛΑΔΑ