>Ο τύπος της …Παρασκευής 21.1.2011

Posted on 21 Ιανουαρίου 2011


>Το σκάνδαλο της Siemens, ο τρόπος εξόφλησης των χρεών του κράτους προς ιδιώτες, η διάψευση σεναρίων περί αναδιάρθρωσης του χρέους, οι ανατροπές στη λειτουργία 6.200 αγροτικών συνεταιρισμών αλλά και οι συγχωνεύσεις πολυδύναμων σχολείων, είναι τα κυριότερα θέματα που απασχολούν το σημερινό τύπο.
Αναλυτικά ο πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος […]


ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: «Θα πληρώνουμε και την ασπιρίνη!
Η εφημερίδα σημειώνει ότι «την εντολή «ου αρρωστήσεις»… θα πρέπει να ακολουθούν πιστά, όπως όλα δείχνουν, σύντομα οι Ελληνες, καθώς μετά την αύξηση του εξέταστρου στα πρωινά Εξωτερικά Ιατρεία και τις ανακοστολογήσεις των ιατρικών πράξεων, το υπουργείο Υγείας σε μία προσπάθεια να μειώσει ακόμη περισσότερο τις δαπάνες για την περίθαλψη, φαίνεται να εξετάζει πλέον και την εξαίρεση δεκάδων διαδεδομένων σκευασμάτων από τη λίστα όσων αποζημιώνονται από τα Ταμεία».

ΑΥΡΙΑΝΗ: «Πότε θα βγείτε σε σύνταξη και πόσα χρόνια μπορείτε να αναγνωρίσετε»
Η εφημερίδα γράφει ότι «είναι πολλά αυτά που μπορείτε να κάνετε το 2011. Κατ’ αρχήν αναγνωρίσετε χρόνια ασφάλισης. Προσοχή! Το 2011 μπορείτε 4 χρόνια. Από αυτά η αναγνώριση των παιδιών είναι δωρεάν, όπως και ο χρόνος ασθένειας, ή η ανεργία, ενώ σπουδές και στρατός εξαγοράζονται».

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: «Υπουργοί σπιούνοι με σχέδιο Γιώργου»
Η εφημερίδα σημειώνει ότι «με πρόσχημα την καλύτερη συνεργασία μεταξύ των υπουργείων, εφαρμόζει μακιαβελικές μεθόδους για να διατηρήσει τον έλεγχο στο κόμμα του».

ΕΘΝΟΣ: «Νέο φιάσκο για τα πορίσματα της Siemens»
Η εφημερίδα σημειώνει ότι «με διαφορετικά πορίσματα και καταλογισμό μόνο «πολιτικών και άλλων τυχών ευθυνών» έληξαν οι εργασίες της Εξεταστικής για τη Siemens, επιβεβαιώνοντας το διαφαινόμενο φιάσκο. Το ΠΑΣΟΚ προτείνει περαιτέρω διερεύνηση για 12 πρώην υπουργούς. Η ΝΔ επιδόθηκε σε ρεσιτάλ μικροκομματικού παιχνιδιού, βγάζοντας «αθωωτικό» πόρισμα για όλους τους «γαλάζιους» υπουργούς».

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: «Ετοιμάζουν προβοκάτσια για τις 6 Φεβρουαρίου»
Η εφημερίδα σημειώνει ότι «σπασμωδικές κινήσεις ετοιμάζουν παρακυβερνητικά κυκλώματα με στόχο την υπονόμευση της μεγάλης συγκέντρωσης των Ορθοδόξων Χριστιανών στις 6 Φεβρουαρίου στο Σύνταγμα».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: «Μπλεγμένος ο Σημίτης και οκτώ υπουργοί στο σκάνδαλο Ζίμενς»
Η εφημερίδα σημειώνει ότι «ποιους πρώην υπουργούς της ΝΔ «ενοχοποιεί» το ΠΑΣΟΚ και ποιους πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ «ενοχοποιεί» η ΝΔ. Ολα τα ονόματα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και για ποιες υποθέσεις «ενοχοποιούνται» από κυβέρνηση και ΝΔ».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: «Φαιδρό παιχνίδι με τα ονόματα»
Η εφημερίδα γράφει ότι «με καθαρά κομματικές επιδιώξεις επικοινωνιακού χαρακτήρα λειτούργησαν χθες ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στην κατανομή ευθυνών για τα σκάνδαλα της Siemens. Επειτα από 12 μήνες λειτουργίας της εξεταστικής επιτροπής, τα δύο κόμματα εξουσίας προχώρησαν σε ένα πρωτοφανές μαγείρεμα ονομάτων που θεωρούν ότι εμπλέκονται στα σκάνδαλα, παρ’ ότι για την πλειονότητα των ονομάτων αυτών οι ευθύνες είναι παραγεγραμμένες».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: «Πράσινο «πλυντήριο» για μίζες 200 εκατ. ευρώ»
Η εφημερίδα σημειώνει ότι «για τις λεόντειες συμβάσεις της Siemens με τον ΟΤΕ, το έργο του ηλεκτρονικού συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων (C4i), τα εξοπλιστικά προγράμματα, και ειδικότερα αυτό του αντιαεροπορικού συστήματος Patriot, σε πολύ μεγάλες αγορές στον ΟΣΕ και στον ΗΣΑΠ, καθώς και σε πλειάδα άλλων έργων, που στη συντριπτική πλειοψηφία έγιναν επί κυβερνήσεων Κώστα Σημίτη, υπολογίζεται ότι δόθηκαν ως μίζες σε πολιτικούς και κρατικούς παράγοντες ποσά που, σύμφωνα με μετριοπαθείς εκτιμήσεις πλησιάζουν τα 200.000.000 ευρώ».

ΕΣΤΙΑ: «Σήμερα ένθετο 21 Ιανουαρίου 1901»
Η εφημερίδα γράφει ότι «ιδιαιτέρως συνιστούμε να διαβάσετε στην εσωτερική σελίδα του ενθέτου τα περί της ανακαλυφθείσης Σημαίας των Αθηνών της Επαναστάσεως του 1821. Πρόκειται για ιστορικό ντοκουμέντο».

Η ΑΥΓΗ: «Σκάνδαλο η «κάθαρση» από ΠΑΣΟΚ-ΝΔ»
Η εφημερίδα σημειώνει ότι «δικομματική συμφωνία για πλήρες κουκούλωμα του σκανδάλου της Siemens, με πλειοδοσία ονομάτων πολιτικά «καμένων». Καμιά αναφορά, στα πορίσματα, στα στοιχεία που συνδέουν το μαύρο ταμείο της Siemens με τα ταμεία των δύο κομμάτων, παρά την ομολογία Τσουκάτου».

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: «Το κράτος ο πιο μεγάλος μπαταχτσής»
Η εφημερίδα σημειώνει ότι «οι μεγαλύτερος οφειλέτης παραμένει ο δημόσιος τομέας, στερώντας έτσι από πολύτιμη ρευστότητα την αγορά, τη στιγμή που οι τράπεζες έχουν κλείσει τις στρόφιγγες χρηματοδότησης. Παράλληλα, η κυβέρνηση παρουσιάζει μειωμένο κατά 37% το έλλειμμα του 2010, αποκρύπτοντας, όμως, τα απλήρωτα χρέη του Δημοσίου».

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: «Πολιτικά παίγνια για τη Siemens»
H εφημερίδα γράφει ότι «σε πολιτικά παίγνια εντυπωσιασμού, που συνοδεύτηκαν από έντονο παρασκήνιο, πιέσεις και διαφοροποιήσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ κυρίως, αλλά και της ΝΔ, εξελίχθηκε η διαμόρφωση των προτάσεων των δύο μεγάλων κομμάτων στην Εξεταστική για την υπόθεση Siemens».

Η ΝΙΚΗ της Δημοκρατίας: » «Κλειδώνει» στο 20% το «κούρεμα» του χρέους»
Η εφημερίδα γράφει ότι «το ιδιόμορφο «hair cut» το σχεδίασε η Γερμανία και αφορά ποσό από 50 έως 80 δισ. ευρώ. Η «ανάσα» για την Ελλάδα θα είναι 10-16 δισ. ευρώ, όσο οι τόκοι που πρέπει να πληρώσει για έναν χρόνο. Μέσα σε μία νύχτα θα γίνει η αναδιάρθρωση, πιθανότατα στη συνεδρίαση του Μαρτίου».

Ο ΛΟΓΟΣ: » «Παζάρι» για το πόρισμα»
Η εφημερίδα σημειώνει ότι «μετά από ολονύκτιες συσκέψεις των μελών της Εξεταστικής Επιτροπής για το σκάνδαλο της Siemens, οι εκπρόσωποι των πέντε κομμάτων υπολογίζεται ότι κατέληξαν σε κατάλογο με συγκεκριμένα ονόματα στα οποία αποδίδονται είτε πολιτικές είτε άλλες ευθύνες για τις επίμαχες συμβάσεις».

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: «Σε ΠΑΣΟΚ- ΝΔ οι ευθύνες για το σκάνδαλο «ΖΗΜΕΝΣ» «
Η εφημερίδα γράφει ότι «Το ΚΚΕ κατέθεσε χθες στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής το πόρισμα του για το σκάνδαλο της «ΖΗΜΕΝΣ». Επουσιώδεις και δημαγωγικές οι κυβερνητικές προτάσεις για το νόμο περί ευθύνης υπουργών».

ΤΑ ΝΕΑ: » «Καλλικράτης» και στα σχολεία»
Η εφημερίδα γράφει ότι «τον νέο σχολικό χάρτη της χώρας ετοιμάζει τώρα το υπουργείο Παιδείας με εκτεταμένες συγχωνεύσεις, συνενώσεις και δημιουργία πολυδύναμων σχολείων. Ωστόσο, παρά τις συνενώσεις που προετοιμάζονται, διαβεβαιώνει ότι δεν θα στοιβαχτούν οι μαθητές, καθώς δεν αλλάζουν οι σημερινές ρυθμίσεις για το μέγιστο αριθμό μαθητών ανά τάξη».

ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ: «Κατάθεση φωτιά για Κώστα Σημίτη!»
Η εφημερίδα σημειώνει ότι «σύμβουλος του τότε υπουργού αναφέρει μίζα 10 εκατομμυρίων δολαρίων. Ισχυρίζεται ότι στο ΚΥΣΕΑ… εξαπατήθηκε ο τότε πρωθυπουργός. Δεν τον κάλεσαν, όμως, ούτε για απλή διευκρίνιση».

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ +13: «Γιώργος: Δεν κάνω εκλογές την άνοιξη»
Η εφημερίδα γράφει ότι «απογαλακτισμό από το πατρικό ΠΑΣΟΚ θέλει ο πρωθυπουργός. Ο Ακης αμύνεται και θυμίζει:- Εγώ παρέδωσα το μυστικό ταμείο του ΠΑΣΟΚ το ’96 στον Σημίτη. – Εγώ μάζεψα τα λεφτά για το διαζύγιο του Ανδρέα».

ΜΕΤΡΟ: «Στο κόκκινο» οι νέοι δήμοι»
Η εφημερίδα σημειώνει ότι «άγνωστες οι συνολικές οφειλές των ΟΤΑ. Ενας στους τρεις δήμους δεν έχει δώσει οικονομικά στοιχεία. Στο 1,7 δισ. υπολογίζει τα χρέη η ΤτΕ».

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: «14% ακριβότερο το νερό στη Θεσσαλονίκη»

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: «Πρόκληση για την ανάπτυξη- Ο Γ. Παπανδρέου εξήγγειλε στην Κοζάνη το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο»

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΞΠΡΕΣ: «Ευρωασπίδα για μείωση του κόστους δανεισμού»
Η εφημερίδα σημειώνει ότι «διακρατική παρέμβαση μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) με απευθείας αγορά ομολόγων χωρών της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν κερδοσκοπικές πιέσεις από τις αγορές, προκειμένου να μειωθεί το κόστος δανεισμού… βρίσκεται στα σκαριά, σύμφωνα με το Reuters».

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: «Διέξοδο «βλέπει» η αγορά. Το ΧΑ με 2,62% προεξοφλεί λύση για το χρέος»
Η εφημερίδα γράφει ότι «σημαντικές εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναμένεται μέσα στο επόμενο δίμηνο ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. Την ίδια ώρα, διαψεύδονται από κυβέρνηση και Κομισιόν για ήπια αναδιάρθρωση του χρέους που δημοσιεύονται στον διεθνή Τύπο. Αντίθετα ευνοϊκά βλέπουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο οι αγορές».

ΚΕΡΔΟΣ: «Πώς το κράτος θα εξοφλήσει τα χρέη του προς τους ιδιώτες»
Η εφημερίδα σημειώνει ότι «λίγες ημέρες προτού φθάσει κλιμάκιο της τρόικας στη χώρα μας, όχι μόνο και η τέταρτη δόση είναι εξασφαλισμένη, αλλά τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο- στις Συνόδους Κορυφής- θα αποφασιστούν η επιμήκυνση και ο εξορθολογισμός του επιτοκίου δανεισμού, επισημαίνει ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Φίλιππος Σαχινίδης, στην αποκαλυπτική- εφ’ όλης της ύλης- συνέντευξή του στο «Κ».

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: «Πληθαίνουν τα σενάρια για αναδιάρθρωση χρέους»
Η εφημερίδα γράφει ότι «ισχυρή, παρά τις διαψεύσεις, παραμένει η φημολογία περί επικείμενης λύσης στο ελληνικό δημόσιο χρέος, που θα προβλέπει τη διευκόλυνση της Ελλάδας για την εξόφληση των υφιστάμενων ομολόγων, με δάνειο από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας».

ΑΠΕ
Advertisements