>«Επιμήκυνση» των χρεών για να μειωθούν οι δόσεις

Posted on 24 Ιανουαρίου 2011


>Η κυβέρνηση περιμένει στο «ακουστικό» της τις αποφάσεις των Βρυξελλών για την επιμήκυνση αποπληρωμής του χρέους των 110 δισ. ευρώ αλλά ταυτόχρονα ψάχνει «ζεστό χρήμα» που θα μπει άμεσα στα δημόσια ταμεία και θα διατηρήσει το έλλειμμα σε πτωτική τροχιά. Μετά τη μεγάλη επιτυχία της περαίωσης που έφερε τον Δεκέμβριο στα ταμεία έσοδα 1 δισ. ευρώ εξετάζει τρόπους να βελτιώσει τη ρύθμιση που ισχύει για τα χρέη στην Εφορία […]


Από την περαίωση το υπουργείο θα εισπράξει άλλο 1 δισ. ευρώ από τις επόμενες δόσεις όσων εντάχθηκαν σε αυτήν, αλλά περιμένει και άλλα έσοδα καθώς όσοι έχουν λάβει τα σημειώματα της περαίωσης και δεν πήγαν έχουν περιθώριο να πάνε στην Εφορία ως τις 28 Ιανουαρίου και να υπαχθούν στη ρύθμιση.

Για τα χρέη πολλοί εισηγούνται να βελτιωθεί η υπάρχουσα ρύθμιση. Να γίνει επιμήκυνση πέραν των 48 δόσεων που ισχύουν σήμερα ώστε να μειωθούν οι δόσεις. Το θέμα της επιμήκυνσης εξετάστηκε σε σύσκεψη που έγινε το Σάββατο το μεσημέρι στο υπουργείο Οικονομικών. Στόχος είναι να δοθούν και άλλα κίνητρα- πέραν της μείωσης προστίμων και των προσαυξήσεων- για να διευκολυνθούν οι οφειλέτες και να καταβάλουν τα οφειλόμενα ποσά μετρητά.

Είναι προφανές ότι η πορεία του σταθεροποιητικού προγράμματος θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από την πορεία των εσόδων και το βάθος της ύφεσης. Το υπουργείο Οικονομικών θέλει να αποφύγει με κάθε τρόπο μια «κοιλιά» στα έσοδα ιδιαίτερα το πρώτο τρίμηνο του χρόνου που θεωρείται ότι είναι και η πιο δύσκολη περίοδος της χρονιάς που ξεκίνησε.

Το υπουργείο εν όψει και της άφιξης των ελεγκτών της τρόικας στις 27 του μηνός στην Αθήνα θέλει να έχει έτοιμο το πακέτο των μέτρων για τη στήριξη των εσόδων που θα τους παρουσιάσει μαζί με το φορολογικό νομοσχέδιο που θα φέρει στη Βουλή στις αρχές Φεβρουαρίου. Μετά τους ελεγκτές θα έρθει στην Αθήνα ο κ. Πόουλ Τόμσεν, ο Σερβάας Ντερούζ και ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ με τους οποίους θα τεθεί στο τραπέζι η οικονομική πολιτική και τα δημοσιονομικά μέτρα της τριετίας 2012- 2014.

tovima.gr
Advertisements
Posted in: ΕΛΛΑΔΑ