>Ρίχνει το μπαλάκι στη Λαμία ο Γκλέτσος για τον βιολογικό

Posted on 24 Ιανουαρίου 2011


>Στη ΔΕΥΑ Λαμίας «πετάει το μπαλάκι» η Δημοτική Αρχή Στυλίδας, αναζητώντας λύση στο πρόβλημα του Βιολογικού Καθαρισμού μέσα από τη μεταφορά των λυμάτων στο Βιολογικό Καθαρισμό της Λαμίας. Αυτό τουλάχιστον πρότεινε ως λύση ο δήμαρχος κ. Απόστολος Γκλέτσος κατά την διάρκεια της χθεσινής ανοιχτής συζήτησης για το συγκεκριμένο θέμα, όπου επιχειρήθηκε μια ιστορική αναδρομή και αναζητήθηκαν οι ευθύνες των προηγούμενων δημοτικών αρχών και όλων όσων είχαν εμπλοκή με το θέμα του ΒΙΟ.ΚΑ. Στυλίδας […]


Δεν είναι τυχαίο ότι ο Δήμαρχος Στυλίδας Απόστολος Γκλέτσος, ακόμα και τις πρόδρομες κινήσεις που έγιναν στο τέλος της προηγούμενης βδομάδας, τις θεωρεί δεδομένες και τις εντάσσει σε μία στρατηγική συμφωνίας επίλυσης του συγκεκριμένου θέματος.
Εγκυρες πηγές υπογραμμίζουν πως δεν υπάρχουν επεξεργασίες από την πλευρά της ΔΕΥΑ της Λαμίας αλλά αντίθετα υπάρχουν κάποιες κατ’ αρχήν προσεγγίσεις. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι ίσως το αρμόδιο υπουργείο υπολογίζοντας στην ορμή του κ. Γκλέτσου μετά την εξέλιξη της υπόθεσης των διοδίων προσπάθησαν να δώσουν κάποια διέξοδο σε ένα θέμα που είναι γνωστό από την δεκαετία του 1990, ότι θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο.

Έτσι, διέγνωσαν ότι εκτός από τις επενδύσεις που πρέπει να γίνουν στον Βιολογικό της Στυλίδας, εκτός από το τεράστιο κόστος λειτουργίας του συγκεκριμένου Βιολογικού που είναι γνωστό δεκαετίες τώρα λόγω λαθεμένες χωροθέτησης, θα υπάρξει και ένα πρόσθετο κόστος λειτουργίας που σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να ανταποκριθεί η Στυλίδα με τα 2.600 περίπου υδρόμετρα που έχει. Ετσι, εκτός από το επιμέρους κόστος που παρουσιάστηκε θα χρειαστούν χρήματα για την λειτουργία του συγκεκριμένου Βιολογικού Καθαρισμού τα οποία θα επιβαρύνουν τις τελικές πληρωμές από την πλευρά των πολιτών.

Ενώ λοιπόν ο κ. Γκλέτσος αναζητούσε χρήματα για να ολοκληρωθεί ο Βιολογικός Καθαρισμός υπηρεσιακοί παράγοντες στο αρμόδιο υπουργείο πρότειναν να εξεταστεί και η λύση της μεταφοράς με αγωγό των λυμάτων στην Λαμία.

“Αυτό προϋποθέτει μελέτη, ένταξη της μελέτης σε κάποιο πρόγραμμα, κατάθεση σχετικού τεχνικού δελτίου και μάλιστα άμεσα, χρηματοδότηση του έργου και βεβαίως πλήρη συμφωνία του Δήμου της Λαμίας μαζί με τις όποιες πιθανόν τροποποιήσεις χρειαστεί στο Βιολογικό Καθαρισμό και στις Περιβαλλοντικές του Μελέτες για να υποδεχθεί και αυτό τον όγκο των λυμάτων” υπογραμμίζει άνθρωπος που γνωρίζει από πολύ κοντά την συγκεκριμένη διαδικασία.
Επιβεβαιώνει ο ίδιος άνθρωπος ότι υπήρξε “μια πρόδρομη συζήτηση με την ΔΕΥΑ της Λαμίας και υπήρξαν κάποιες προσεγγίσεις οι οποίες εδράζονται στα γενικά δεδομένα χωρίς ιδιαίτερη μελέτη” όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζει ενώ συμπληρώνει πως “σε καμιά περίπτωση δεν μπορούμε να μιλάμε για συμφωνία αλλά για μία κατ’ αρχήν συζήτηση, απ’ όπου διαπιστώνεται η τεχνική εφικτότητα κατασκευής ενός τέτοιου έργου.
Από το να διαπιστώνεται ότι είναι τεχνικά εφικτό, μέχρι να θεωρείται δεδομένο ένα τέτοιο έργο, υπάρχουν αρκετά στάδια, πολύς χρόνος και πολύ δε περισσότερο υπομονή αλλά και πρωτοβουλίες ιδιαίτερα στο στάδιο της χρηματοδότησης” υπογραμμίζει με νόημα η συγκεκριμένη πηγή. Εκείνο το οποίο κατατέθηκε όμως και στον κ. Γκλέτσο είναι ότι σε κάθε περίπτωση, δηλαδή σε περίπτωση εμπλοκής της ΔΕΥΑ της Λαμίας, αυτό σημαίνει και εκχώρηση του εισπρακτικού μηχανισμού γιατί σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να μετράμε οφειλές από έναν άλλο Δήμο”, όπως λέει πηγή μέσα από την ΔΕΥΑΛ.

Εκείνο το οποίο όμως επισημάνθηκε προς την πλευρά του Δημάρχου της Στυλίδας είναι ότι πρώτα θα πρέπει να υποβληθούν οι σχετικοί φάκελοι, μέσα στην βδομάδα που διανύουμε και ένα υποτυπώδες τεχνικό δελτίο, για να καταγραφεί και να προχωρήσει στο πλαίσιο διεκδίκησης και από εκεί και μετά θεωρούν ότι οι οποιεσδήποτε αναφορές έγιναν την χθεσινή μέρα “μπορεί να δηλώνουν πολιτική διάθεση όμως σε καμιά περίπτωση δεν μιλάμε για συμφωνία”, αποδίδοντας βεβαίως τις συγκεκριμένες δηλώσεις όχι τόσο στον κ. Γκλέτσο “που δεν οφείλει να γνωρίζει όλα αυτά τα στάδια”, όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν, αλλά κυρίως στους συμβούλους του.

Advertisements