>Ευρωπαϊκή παρέμβαση ζητά ο Μ. Τρεμόπουλος των Οικολόγων Πράσινων για να πιεστεί η SIEMENS να δώσει στοιχεία

Posted on 25 Ιανουαρίου 2011


>Συνέχεια στο ευρωκοινοβούλιο δίνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι για το θέμα του σκανδάλου της SIEMENS. Με σημερινή ερώτηση του Μιχάλη Τρεμόπουλου επισημαίνεται η ευρωπαϊκή διάσταση του θέματος, ως βάναυσης παραβίασης των κανόνων ισότητας στον ανταγωνισμό, και ζητείται παρέμβαση της Κομισιόν προκειμένου η εταιρία να πιεστεί να αποκαλύψει τα ονόματα πολιτικών προσώπων, στελεχών του δημόσιου τομέα και κομματικών σχηματισμών, που πήραν χρήματα από τα «μαύρα ταμεία» της εταιρίας για υποθέσεις διαφθοράς […]


Πάγια θέση των Οικολόγων Πράσινων είναι ότι, παράλληλα με την απόδοση ευθυνών, πρέπει να επιστραφούν στο Δημόσιο και τα χρήματα μέχρι τελευταίο ευρώ, τόσο από τα πολιτικά πρόσωπα και τα στελέχη του δημόσιου τομέα, όσο και από τα κομματικά ταμεία που χρηματοδοτήθηκαν. Στην ερώτησή του ο Μιχάλης Τρεμόπουλος ζητά από την Κομισιόν να πιέσει με συγκεκριμένες ενέργειες την εταιρία να αποκαλύψει τα στοιχεία, ενώ θέτει το ερώτημα κατά πόσο δικαιούνται να συμμετέχουν σε προγράμματα και έργα με ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση, επιχειρήσεις που αποδεδειγμένα ενεπλάκησαν σε διαφθορά μεγάλης κλίμακας σε ευρωπαϊκές χώρες και εξακολουθούν να αρνούνται να αποκαλύψουν ποιοι ήταν οι αποδέκτες των χρημάτων που έδωσαν ως δωροδοκίες.

«Φέρνουμε το θέμα της SIEMENSκαι σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς το πολιτικό σύστημα της χώρας μας δε μπορεί ή δε θέλει να προχωρήσει πέρα από παιχνίδια εντυπώσεων», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουμε σοβαρούς λόγους να ανησυχούμε ότι στο τέλος η εταιρία θα μείνει με τα κέρδη από τις γκρίζες συμβάσεις της, και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι με τις μίζες στην τσέπη και στα κομματικά τους ταμεία. Από την πλευρά μας αναδεικνύουμε και την ευρωπαϊκή διάσταση του σκανδάλου, ζητώντας από την Κομισιόν να πιέσει η ίδια την εταιρία για την αποκάλυψη στοιχείων και ονομάτων.

Θεωρούμε άμεση προτεραιότητα, να έρθουν όλα τα στοιχεία στο φως και να επιστραφούν έντοκα μέχρι το τελευταίο ευρώ τα χρήματα του σκανδάλου, που σήμερα πληρώνονται από τους πολίτες μέσω των περικοπών. Το κοινό αίσθημα δεν αποδέχεται ούτε την υποκρισία ούτε τις «αμφιβολίες» των κομματικών ηγεσιών για το μαύρο χρήμα που μπήκε στα ταμεία τους. Καλά θα κάνουν λοιπόν να μειώσουν αντίστοιχα τη φετινή τους επιχορήγηση, ως συμβολική κίνηση ότι σέβονται στοιχειωδώς τα συναισθήματα της κοινωνίας, και δεν αξιώνουν η αμφιβολία να είναι εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος».

Advertisements