>Κλειστά για τρεις μέρες τα φαρμακεία σ’ όλη τη χώρα

Posted on 26 Ιανουαρίου 2011


>Τη διαβεβαίωση ότι δεν θέλει να κάνει επίθεση αλλά διάλογο, στέλνει στους φαρμακοποιούς ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, επιχειρώντας να δώσει λύση στο χρόνιο πρόβλημα με τα χρέη των ταμείων προς τους φαρμακοποιούς. Ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι «τα σούπερ μάρκετ δεν θα μπουν στο χώρο του φαρμάκου» και επανέλαβε τη δέσμευσή του ότι για την ίδρυση φαρμακείου θα απαιτείται πτυχίο φαρμακοποιού […]


Οι φαρμακοποιοί της Λαμίας αλλά και όλης της χώρας, προχωρούν από σήμερα Τετάρτη σε νέα τριήμερη απεργία. Σε κάθε πόλη, τις ημέρες απεργίας, θα υπάρχει φαρμακείο ασφαλείας. Για τη Λαμία μπορείτε να ενημερώνεστε εδώ για τα ανοιχτά φαρμακεία.
Εν τω μεταξύ, σήμερα αρχίζει στη Βουλή η συζήτηση του επίμαχου νομοσχεδίου για τις «Διαρθρωτικές αλλαγές στο Σύστημα Υγείας».

Ζητούν άμεση ρύθμιση των οφειλών των ταμείων
Λύση στο χρόνιο πρόβλημα με τα χρέη του ΟΠΑΔ προς τους φαρμακοποιούς επιχειρεί να δώσει η κυβέρνηση.
Όπως είπε ο κ. Λοβέρδος, εξασφαλίστηκαν τα 100 εκατ. για τη φαρμακευτική δαπάνη του Ιανουαρίου για τον ΟΠΑΔ, ενώ, μιλώντας το πρωί της Τρίτης σε δημοσιογράφους, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι ο νόμος δεν θα αλλάξει: «Προσπαθούμε να προβλέψουμε για τους ηλικιωμένους και τους ανήμπορους, κινητοποιώντας τις δυνάμεις των δημοσίων νοσοκομείων και το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»».
Για τις ανησυχίες των φαρμακοποιών ότι θα εισέλθουν στο χώρο μεγάλοι επιχειρηματίες εκτός κλάδου, επανέλαβε ότι άδειες θα χορηγηθούν μόνο σε διπλωματούχους φαρμακοποιούς.
«Αν δεν ικανοποιεί και αυτό, τους φαρμακοποιούς, τότε κοροϊδευόμαστε», είπε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι «θα μπορούσα να είχα καταφύγει στη Δικαιοσύνη για να ανοίξουν τα φαρμακεία και να μην ταλαιπωρείται ο κόσμος. Δεν το κάνω όμως. (…) Θέλω να κάνουμε διάλογο».
Στη διάθεση των ασφαλισμένων είναι από σήμερα τα φαρμακεία των νοσοκομείων, τα οποία θα χορηγούν στους χρόνια πάσχοντες και τους ανήμπορους, τα 89 ακριβά φάρμακα και άλλα 300 φάρμακα με τα οποία εφοδιάζονται από τη φαρμακαποθήκη του ΙΚΑ.
Πρόβλημα φαίνεται πως έχει δημιουργηθεί και με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση καθώς, όπως ανακοίνωσαν οι φαρμακοποιοί, το σύστημα έχει πέσει και για το λόγο αυτό οι συνταγές εκτελούνται χειρόγραφα.

Αντιδράσεις
«Οι φαρμακοποιοί έχουν εξασφαλίσει προνόμια. Μέσα σ’ αυτά δεν συμπεριλαμβάνεται, ασφαλώς, η ταλαιπωρία των ασθενών. Να ανοίξουν τα φαρμακεία, και να βρουν οι φαρμακοποιοί άλλους τρόπους πιέσεως προς την κυβέρνηση» αναφέρεται σε ανακοίνωση Τύπου του ΛΑΟΣ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΕΤ

Advertisements
Posted in: ΕΛΛΑΔΑ