>Θετικά "βλέπει" η ΚΕΔΚΕ το νομοσχέδιο για τη βιοποικιλότητα και natura

Posted on 27 Ιανουαρίου 2011


>Θετικά τοποθετείται το ΔΣ της ΚΕΔΚΕ επί της αρχής του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος για τη «διατήρηση της Βιοποικιλότητας», και την προστασία του περιβάλλοντος. Κοινή όμως διαπίστωση όλων των ομιλητών, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, ήταν ότι απαιτείται να τηρηθεί αυστηρά το χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση των προβλέψεων του νόμου […]


Η ΚΕΔΚΕ επισημαίνει επίσης πως πρέπει να απλοποιηθούν, κωδικοποιηθούν και να επισπευσθούν οι διαδικασίες των χωροταξικών και πολεοδομικών ρυθμίσεων, ώστε όλοι οι Καλλικράτειοι δήμοι να αποκτήσουν Πολεοδομικό Σχεδιασμό,- με προτεραιότητα τους δήμιους που έχουν περιοχές Natura.

Όσον αφορά στο θέμα της αρτιότητας των 10 στρεμμάτων , η ΚΕΔΚΕ επισημαίνει την ανάγκη να θεσπιστούν οι οριστικές διατάξεις, μέσω Π.Δ., και να μη διαταραχθεί η κοινωνική ισορροπία. Θέση της Ένωσης είναι να υπάρξουν ρυθμίσεις που θα εξεταστούν κατά περίπτωση ανάλογα με τη σημασία και τις ιδιαιτερότητες κάθε προστατευόμενης περιοχής.

Σύμφωνα με στοιχεία βάσης δεδομένων του προγράμματος «ΧΩΡΟΣ», που υλοποιεί η ΚΕΔΚΕ, από τους 325 δήμους, οι 263 περιλαμβάνουν περιοχές Natura. Σε ορισμένους δε δήμους οι περιοχές αυτές καλύπτουν το 100% της έκτασης τους, όπως στους Δήμους Αλοννήσου, Αλμωπίας, Παξών, Μεγανησίου, Ζαγοράς – Μουρεσίου κ.λπ. Στο Δήμο Δράμας το ποσοστό ανέρχεται στο 60,14%, στην Καισαριανή στο 60,1%μ στο Δήμο Ιωαννίνων στο 70,26%, στο Δήμο Καλαμπάκας στο 63,04% κ.λπ.

Τέλος, η ΚΕΔΚΕ προτείνει να αξιοποιηθεί η χωροταξική και πολεοδομική πληροφορία που έχει συγκεντρώσει μέσω του προγράμματος «ΧΩΡΟΣ» και, σε συνεργασία με άλλους συναρμόδιους φορείς, να δημιουργηθεί Ειδικό Παρατηρητήριο, το οποίο θα εργάζεται για την πιστή εφαρμογή των χρονοδιαγραμμάτων και των πολεοδομικών ρυθμίσεων που θα προκύπτουν από την σταδιακή εφαρμογή του νόμου.

Advertisements
Posted in: ΕΛΛΑΔΑ