>Εκκενώθηκε η Νομική σχολή από τους μετανάστες που την είχαν καταλάβει. Δηλώσεις Πεταλωτή

Posted on 28 Ιανουαρίου 2011


>Εκκενώθηκε τελικά το κτίριο της Νομικής σχολής, από τους μετανάστες απεργούς πείνας, μετά την τελευταία υποχώρηση του ιδιοκτήτη του κτιρίου, επί των οδών Πατησίων και Ηπείρου και οι μετανάστες ξεκινούν την πορεία τους με κατεύθυνση το συγκεκριμένο οίκημα […]


Η νύχτα ήταν μεγάλη και δύσκολη. Οι διαπραγματεύσεις, εκεί που έμοιαζε να οδηγούνται σε λύση, κατέληγαν σε αδιέξοδο.
Στη 1 το πρωί, οι μετανάστες είχαν συμφωνήσει να μεταφερθούν στο κτήριο της Πατησίων. Ομως ο ιδιοκτήτης δήλωσε πως εκεί βρίσκονται πολύτιμοι πίνακες και η μεταστέγαση των μεταναστών θα πρέπει να γίνει το πρωί, αφού αδειάσει ο χώρος. Ακολούθησαν νέες διαβουλεύσεις και, τελικά, στις 3.30 οι μετανάστες μετά από την -οριστική όπως αποδείχθηκε- συμφωνία, ξεκίνησαν πορεία προς την Πατησίων.
Προηγούνταν δυνάμεις της Αστυνομίας, αλλά σε διακριτική απόσταση, περίπου δυο οικοδομικών τετραγώνων, και ακολουθούσαν μετανάστες και συμπαραστάτες τους, γύρω στα χίλια άτομα, με πανό και συνθήματα. Στις 4 είχαν φτάσει στη συμβολή των οδών Πατησίων και Ηπείρου, όπου θα στεγαστούν για το επόμενο δεκαπενθήμερο.

Δήλωση Γιώργου Πεταλωτή
«Από την αρχή της κατάληψης της Νομικής Σχολής από ομάδα μεταναστών, καταγγείλαμε ότι κάποιοι επιχειρούν εκμεταλλευόμενοι τους ίδιους τους μετανάστες να οδηγήσουν σε αδιέξοδες καταστάσεις για δικά τους οφέλη» δήλωσε προ ολίγου στην Βουλή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής.
«Η κυβέρνηση με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα υπερασπιζόμενη την έννομη τάξη και το κράτος δικαίου διασφάλισε την ειρηνική και ασφαλή έξοδο της ομάδας αυτής από το Πανεπιστήμιο και τον τερματισμό της κατάλυσης του ασύλου» είπε ο κ. Πεταλωτής, προσθέτοντας ότι «η πλήρης εφαρμογή του νόμου για την μετανάστευση που πρόσφατα έφερε στην Βουλή του υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θεσπίζοντας το πιο σύγχρονο, προοδευτικό και αποτελεσματικό πλαίσιο της Ευρώπης, αποτελεί την αυτονόητη συνέχεια».
«Αξίζει ακόμα να αναφέρουμε τον σημαντικό ρόλο των πανεπιστημιακών αρχών, οι οποίες προασπίζοντας το πανεπιστημιακό άσυλο, συνέβαλαν στο να αποτύχουν τα σχέδια αυτών που είχαν επιλέξει να δημιουργήσουν εστίες βίας και έντασης στη χώρα μας» κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου έγινε γύρω στις 5 το πρωί της Παρασκευής, και αφού είχε προηγηθεί μαραθώνια σύσκεψη στην Βουλή από νωρίς το απόγευμα μέχρι τις πρώτες πρωϊνές ώρες όταν και ολοκληρώθηκε η μετάβαση των μεταναστών από την Νομική Σχολή στο κτίριο της Πατησίων.

Στην σύσκεψη υπό τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, συμμετείχαν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης, η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, η υφυπουργός Εργασίας, Άννα Νταλάρα, γενική γραμματέας του πρωθυπουργού, Ρεγγίνα Βάρτζελη, ο διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του πρωθυπουργού Νίκος Αθανασάκης, ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Μαξίμου Γιώργος Ελενόπουλος, ο γενικός γραμματέας Εσωτερικών Δημήτρης Στεφάνου, ο γενικός γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, Γιώργος Πετρουλάκης, και ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Καρχιμάκης.

Posted in: ΕΛΛΑΔΑ