>Σειρά αντιδράσεων για την «αφαίρεση» των Μεσογειακών Αγώνων .Σχόλια του ΚΚΕ και των Οικολόγων Πράσινων

Posted on 29 Ιανουαρίου 2011


>Σειρά αντιδράσεων προκάλεσε, σε Βόλο και Λάρισα, η χθεσινή απόφαση της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων, να «αφαιρέσει» από τις δύο θεσσαλικές πόλεις τη διοργάνωση των Μεσογειακών Αγώνων του 2013 […]


Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, μίλησε για ιστορικές ευθύνες απέναντι στην Θεσσαλία που φέρουν η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, για την τροπή που πήραν τα πράγματα.«Με τους χειρισμούς τους, αν όχι με τις μεθοδεύσεις τους, ώστε να αφαιρεθούν οι Μεσογειακοί Αγώνες του 2013 από την Λάρισα και τον Βόλο, στερούν από τον τόπο μας ένα ισχυρό ‘εργαλείο’ οικονομικής ανάπτυξης», τονίζει ο αιρετός περιφερειάρχης Θεσσαλίας.

Ο δήμαρχος Βόλου, Πάνος Σκοτινιώτης, στις δηλώσεις του έκανε αναφορά για σοβαρές πολιτικές ευθύνες, για την αναβλητικότητα που επιδείχθηκε και τον χρόνο που αδικαιολόγητα χάθηκε από την ανάληψη των Μεσογειακών Αγώνων και τις κυβερνητικές υπαναχωρήσεις από συμβατικές δεσμεύσεις, που οδήγησαν στην αρνητική απόφαση της ΔΕΜΑ.

Ο Δήμος Λαρισαίων, σε σκληρή ανακοίνωσή του τονίζει -μεταξύ άλλων- ότι η κυβέρνηση κορόιδεψε τους εκπροσώπους της πόλης και αναφέρεται στον «σκαιό» τρόπο με τον οποίο οι διορισμένοι – εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί της κυβέρνησης χειρίστηκαν το θέμα. Είναι προφανές, αναφέρεται στην ανακοίνωση, ότι το ναυάγιο διοργάνωσης των Μεσογειακών Αγώνων και ο επακόλουθος διασυρμός της χώρας βαραίνει την κυβέρνηση και ιδιαίτερα το Υπουργείο Οικονομικών, η ηγεσία του οποίου, μαζί με την ηγεσία του Υπ. Πολιτισμού είχαν διαβεβαιώσει, ψευδώς όπως αποδείχθηκε, την ΔΕΜΑ για την υποβολή εναλλακτικής πρότασης σχετικά με την φιλοξενία των αθλητών.

Σε ανάλογο μήκος κύματος, κινούνται και οι δηλώσεις εκπροσώπων παραγωγικών φορέων, όπως του προέδρου του ΤΕΕ Κ.Δ. Θεσσαλίας, Ντίνου Διαμάντου, ο οποίος χαρακτηρίζει «τραγική» την εξέλιξη, αλλά και κυβερνητικών βουλευτών, όπως των Έκτορα Νασιώκα και Κώστα Καρτάλη που δήλωσαν αντίστοιχα, ότι το γεγονός είναι αρνητικό και πλήττει το κύρος της χώρας, και ότι πρόκειται για μία δυσάρεστη εξέλιξη, καθώς η Θεσσαλία χάνει μία σημαντική αναπτυξιακή ευκαιρία. Στις, δε, δηλώσεις των Θεσσαλών βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης γίνεται λόγος για «επιπολαιότητα» και «παλινωδίες» της κυβέρνησης.

Οι αντιδράσεις αναμένεται να συνεχιστούν και την ερχόμενη εβδομάδα, με συνεδριάσεις φορέων των δύο πόλεων και συγκλήσεις των δημοτικών και του περιφερειακού συμβουλίου.

ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Το ΚΚΕ είχε τοποθετηθεί εξαρχής κατά της διεξαγωγής των Μεσογειακών Αγώνων στην Ελλάδα, επειδή η διοργάνωσή τους εντάσσεται στην πολιτική εμπορευματοποίησης του αθλητισμού και ο λαός δεν θα είχε τίποτα να επωφεληθεί από αυτούς.
Ωστόσο η κυβέρνηση δεν δικαιούται να αξιοποιεί την αφαίρεση των Μεσογειακών Αγώνων από την Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι δεν ήθελε να επιβαρύνει το λαό με το κόστος των αγώνων, στην προσπάθεια να εμφανίσει φιλολαϊκό πρόσωπο. Είναι εκείνη που με την πολιτική της τσακίζει όλα τα λαϊκά δικαιώματα.

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
«ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΟΥΣ ΛΟΓΙΚΗΣ, Η ΜΑΤΑΙΩΣΗ ΤΩΝ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ»
Σχολιάζοντας εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων την ανάκληση της ανάθεσης των Μεσογειακών Αγώνων του 2013 στην Ελλάδα, η εκπρόσωπος Τύπου Ελεάννα Ιωαννίδου δήλωσε:
«Πρόκειται για επικράτηση της στοιχειώδους λογικής. Θα ήταν βέβαια ακόμη καλύτερα για το κύρος της χώρας, αν δεν είχαμε μπει στον πειρασμό να τους αναλάβουμε. Όταν όμως οι πολίτες υφίστανται τις πιο οδυνηρές θυσίες, η εμμονή να θυσιάσουμε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για μια ακόμη Μεγάλη Ιδέα με σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον, θα ήταν ο απόλυτος παραλογισμός. Παραμένει πάντως η ανάγκη να επενδύσουμε, στη Θεσσαλία αλλά και σε όλη τη χώρα, σε μια βιώσιμη στροφή για έξοδο από την κρίση».

Advertisements