>Κλήρωση Ευρωμπάσκετ 2011: Στον Γ΄ όμιλο η Ελλάδα. Μάλλον εύκολοι οι αντίπαλοι. Δηλώσεις

Posted on 31 Ιανουαρίου 2011


>Στον τρίτο όμιλο του Ευρωμπάσκετ 2011, που θα διεξαχθεί το διάστημα 31 Αυγούστου-18 Σεπτεμβρίου στη Λιθουανία, τοποθετήθηκε η εθνική ομάδα μπάσκετ των Ανδρών, μετά τη σημερινή κλήρωση που διεξήχθη στο Βίλνιους […]


Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα καλείται, σε έναν «βατό» θεωρητικά όμιλο, να περάσει τα «εμπόδια» της Κροατίας, του Μαυροβουνίου, της ΠΓΔΜ, της Βοσνίας/Ερζεγοβίνης και της 1ης ομάδας των Προκριματικών και να τερματίσει στην πρώτη θέση. Σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί ο εφικτός στόχος της πρόκρισης στην επόμενη φάση (προκρίνονται οι 3 πρώτοι), τότε το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα δεν θα βρει και πάλι στο δρόμο του μία ανυπέρβλητη δύναμη, καθώς θα διασταυρωθεί με τον τέταρτο όμιλο, στον οποίο μετέχουν οι Σλοβενία, Ρωσία, Βέλγιο, Γεωργία, Βουλγαρία και Ουκρανία.

Oι αγώνες του τρίτου ομίλου, που μετέχει η Εθνική, θα διεξαχθούν στην πόλη της νότιας Λιθουανίας, Αλίτους, και το γήπεδο «Alytus Arena», το οποίο είναι υπό κατασκευή και θα φιλοξενεί 5.500 θεατές.

Στην κλήρωση που έγινε στο Βίλνιους, το «παρών» έδωσαν ο γενικός γραμματέας της ΕΟΚ, Παναγιώτης Τσαγκρώνης, και ο γυμναστής της Εθνικής ομάδας, Γιάννης Παπαγεωργίου.

Από τον επιπρόσθετο προκριματικό γύρο, που θα ολοκληρωθεί στις 24 Αυγούστου, θα γίνουν γνωστές οι δύο ομάδες, οι οποίες θα συμπληρώσουν το «παζλ» των 24 αντιπροσωπευτικών συγκροτημάτων (για πρώτη φορά σε Ευρωμπάσκετ), που θα πάρουν μέρος στο Ευρωμπάσκετ 2011. Οι χώρες που θα αναμετρηθούν στα προκριματικά για τα τελευταία δύο «εισιτήρια» είναι η Φινλανδία, η Ουγγαρία και η Πορτογαλία.

Το πρόγραμμα της Α΄ φάσης
Απέναντι στην Βοσνία/Ερζεγοβίνη (31/8) θα αρχίσει η εθνική ομάδα των Ανδρών τις υποχρεώσεις της στον Γ΄ όμιλο του Ευρωμπάσκετ της Λιθουανίας. Το -«χάλκινο» στην Πολωνία- αντιπροσωπευτικό συγκρότημα θα αντιμετωπίσει στις 1/9 την ομάδα που θα καταλάβει την πρώτη θέση στον επίπρόσθετο προκριματικό γύρο (Φινλανδία, Ουγγαρία ή Πορτογαλία), ενώ για την 3η ημέρα θα τεθεί αντιμέτωπο στις 3/9 με την ΠΓΔΜ. Στην προτελευταία αγωνιστική της Α΄ φάσης (4/9) η εθνική καλείται να ξεπεράσει το «εμπόδιο» του Μαυροβουνίου και στις 5/9 κλείνει τις υποχρεώσεις της απέναντι στην Κροατία.

Δηλώσεις Σπανούλη, Ζήση, Καϊμακόγλου για την κλήρωση
Τις πρώτες εντυπώσεις τους από την αποψινή κλήρωση του Ευρωμπάσκετ του 2011, που έφερε στο δρόμο της Εθνικής Ανδρών στον Γ΄ όμιλο της Α΄ φάσης τις Κροατία, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ, Βοσνία/Ερζεγοβίνη και μία εκ των Πορτογαλία-Ουγγαρία-Φινλανδία (συμμετέχουν στον επιπρόσθετο προκριματικό γύρο), κατέθεσαν οι Βασίλης Σπανούλης, Νίκος Ζήσης και Κώστας Καϊμακόγλου. Κοινή συνισταμένη των διεθνών το δεδομένο ότι η σημερινή διαδικασία, που πραγματοποιήθηκε στο Βίλνιους, είναι μόνο η αρχή.

«Η κλήρωση, πάντα μιλώντας θεωρητικά, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί καλή» τόνισε ο Βασίλης Σπανούλης, για να προσθέσει: «Το αν στην πράξη είναι εύκολη ή δύσκολη, θα φανεί μόνο στο γήπεδο. Πρέπει να κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια το καλοκαίρι, για να πάρουμε μετάλλιο και να φέρουμε την Ελλάδα και πάλι στο βάθρο. Χρειάζεται δουλειά, ώρες στο γήπεδο και προσπάθεια από όλους σε κάθε επίπεδο. Πολύ σημαντικό είναι να δούμε και το πώς θα παρουσιαστούν οι ομάδες. Εμείς, αλλά και οι αντίπαλοί μας. Να δούμε τις συνθέσεις. Αν και πιστεύω ότι πολλά θα εξαρτηθούν από το πώς θα παρουσιαστούμε εμείς. Θέλουμε να είμαστε υγιείς, για να μπορέσουμε να επιστρέψουμε με ένα μετάλλιο, με την Εθνική Ελλάδας να παραμένει στις κορυφαίες της Ευρώπης».

Ο Νίκος Ζήσης αναφέρθηκε στην κλήρωση, από τη Σιένα όπου βρίσκεται αγωνιζόμενος στην Μοντεπάσκι. «Η κλήρωση είναι αρκετά βατή. Πάντα λέμε όμως πως, αν θες να φτάσεις ψηλά, θα πρέπει να παίξεις με όλους… Μετά την κακή πορεία που είχαμε στην Τουρκία και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, θέλουμε να επιστρέψουμε στις επιτυχίες. Η κλήρωση δεν έχει σημασία, είναι μόνο το πρώτο βήμα, καθώς, αν θες να φτάσεις ψηλά, πρέπει να νικήσεις μεγάλες ομάδες. Αυτό που αρχικά θέλουμε είναι να είμαστε εμείς καλά και να ξεκινήσουμε μια νέα προσπάθεια με μεγάλη διάθεση και όρεξη για επιτυχίες. Σε πρώτη φάση η κλήρωση φαίνεται ευνοϊκή, αλλά υπάρχει το άγνωστο σε ό,τι αφορά το πώς θα είμαστε εμείς, αλλά και οι αντίπαλοί μας. Δεν ξέρουμε πώς θα έχει διαμορφωθεί η κατάσταση σε αυτό το επίπεδο. Ο όμιλος σίγουρα δεν προκαλεί… τρόμο, αλλά εμείς έχουμε ένα στο μυαλό μας: Ότι πρέπει να σεβόμαστε πάντα, κάθε αντίπαλο!»

«Ο όμιλος έχει άρωμα Βαλκανίων, αλλά είναι μόνο το πρώτο βήμα» σχολιάζει ο Κώστας Καϊμακόγλου, ο οποίος εστίασε με την πρώτη ματιά στο γεγονός ότι οι πέντε από τις έξι ομάδες του ομίλου είναι από τη βαλκανική χερσόνησο. «Είναι ένα μόνο στοιχείο… Δεν ξεχνάμε επίσης ότι είναι μόνο η αρχή στην πορεία μας στο Ευρωμπάσκετ. Όπως και ότι -που είναι πολύ σημαντικό- κανείς δεν μπορεί να μιλήσει ακόμη για την πραγματική δυναμικότητα των ομάδων, αφού είναι πολύ νωρίς και υπάρχουν ερωτηματικά για το ποιοι θα αγωνιστούν στη διοργάνωση. Υπάρχουν ερωτηματικά, αλλά αυτό που ξέρουμε σίγουρα είναι ότι έχουμε τις δυνάμεις να προχωρήσουμε, μπορούμε και πάλι να παρουσιάσουμε ένα δυνατό σύνολο, σεβόμενοι πάντα τους αντιπάλους μας. Θα πρέπει να κοιτάξουμε τον κάθε αντίπαλο ξεχωριστά από την πρώτη αγωνιστική και να διεκδικήσουμε σε πρώτη φάση την κορυφή του ομίλου… Θα είναι ένα καλό πρώτο βήμα».

Posted in: ΑΘΛΗΤΙΚΑ