>Αλλάζουν οι έδρες της Περιφέρειας με απόφαση του Εκλογοδικείου

Posted on 2 Φεβρουαρίου 2011


>Δεν πρόλαβαν να ζεστάνουν τις καρέκλες στο Περιφερειακό Συμβούλιο και άρχισαν οι αλλαγές. Στην αρχή είχαμε παραίτηση του Βαγγέλη Ψαθά και ορκωμοσία του Μάνου Γέμελου, όμως ο τελευταίος διεκδικεί το ρεκόρ της πιο σύντομης παραμονής στο Περιφερειακό Συμβούλιο […]


Ορκίστηκε την περασμένη Πέμπτη και χθες δημοσιεύτηκε η απόφαση του Εκλογοδικείου που τον… «καταργεί». Παράλληλα, σύμφωνα με την απόφαση δημιουργούνται απίστευτες καραμπόλες πέρα και έξω από το αίτημα που είχε τεθεί με την ένσταση στο δικαστήριο.
Απίστευτες οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά το Περιφερειακό Συμβούλιο αφού ο κ. Μάνος Γέμελος δεν πρόκειται να καθίσει στα έδρανα της συνεδρίασης, η οποία αναμένεται στο τέλος του μήνα. Στη θέση του θα καθίσει ο κ. Βασίλης Βεργέτης από την Εύβοια που κέρδισε την ένσταση που είχε καταθέσει κατά της απόφασης του Πολυμελούς της Λαμίας και σύμφωνα με την οποία ζητούσε διαφορετικό τρόπο κατανομής των εδρών. Αμφισβητούσε δηλαδή τον τρόπο που έγινε η κατανομή των εδρών και προσέφυγε στη δικαιοσύνη. Η υπόθεση εκδικάστηκε στις αρχές του μήνα και παρά το γεγονός ότι η εισήγηση ήταν απορριπτική, χθες εξεδόθη απόφαση με την οποία δικαιώνεται ο κ. Βασίλειος Βεργέτης και πλέον θα είναι αυτός που θα καταλάβει την έδρα του στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Εκείνο που προκαλεί την μεγαλύτερη έκπληξη είναι ότι σύμφωνα με την ένσταση την οποία είχε καταθέσει ο κ. Βεργέτης υιοθετούσε την απόφαση του δικαστηρίου σε σχέση με τις 9 έδρες που έπρεπε να πάρει ο κ. Περγαντάς στη Φθιώτιδα και στρέφονταν κατά της μιας έδρας που πήρε στην Φωκίδα αλλά το δικαστήριο αποφάσισε εντελώς διαφορετικά με ανακατανομή μεταξύ της Φθιώτιδας και της Εύβοιας.
Σύμφωνα με την 38/2011 απόφαση του Δ’Τμήματος του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά η οποία ανακοινώθηκε τη χθεσινή μέρα γίνεται ανακατανομή των εδρών τόσο στο συνδυασμό του Κλέαρχου Περγαντά όσο και στοσυνδυασμό του Θανάση Χειμάρα.

Η απόφαση
Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου στο νομό της Εύβοιας ο κ. Περγαντάς είχε κερδίσει 10 έδρες έναντι 9 που είχε πάρει στη Φθιώτιδα. Με την υιοθέτηση της ένστασης από την πλευρά του Δικαστηρίου αλλάζει όλο αυτό το σκηνικό και έτσι ο συνδυασμός του κ. Περγαντά μειώνει κατά μία τις έδρες του στη Φθιώτιδα και τις αυξάνει κατά μία στην Εύβοια. Έτσι αντίστοιχα ο συνδυασμός του κ. Χειμάρα μειώνει κατά μία τις έδρες στην Εύβοια και τις αυξάνει κατά μία στη Φθιώτιδα. Έτσι συνολικά με την αύξηση των εδρών του κ. Περγαντά στην Εύβοια εκλέγεται ο κ. Βασίλης Βεργέτης.
Σύμφωνα με την απόφαση ανακήρυξης των αποτελεσμάτων του δικαστηρίου της Λαμίας «…ο επιτυχών συνδυασμός καταλαμβάνει 31 έδρες του Περιφερειακού Συμβουλίου και ειδικότερα εννιά (9) στην περιφερειακή ενότητα Φθιώτιδας, δύο (2) στην περιφερειακή ενότητα Ευρυτανίας, τρεις (3) στην περιφερειακή ενότητα Φωκίδας, επτά (7) στην περιφερειακή ενότητα Βοιωτίας και δέκα (10) στην περιφερειακή ενότητα Εύβοιας. Οι λοιπές είκοσι (20) έδρες κατανέμονται στους επιλαχόντες συνδυασμούς ως εξής:!) στο συνδυασμό ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ τέσσερις (4) έδρες στην περιφερειακή ενότητα Φθιώτιδας, μία έδρα (1) ατην περιφερειακή ενότητα Ευρυτανίας, μία (1) έδρα στην περιφ. ενότητα Φωκίδας, δύο (2) έδρες στην περιφ. ενότητα Βοιωτίας και πέντε (5) έδρες στην περιφ. ενότητα Εύβοιας….
Σύμφωνα με την απόφαση του Δ’ Τμήματος του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά αλλάζουν τα δεδομένα. Ετσι ο επιτυχών συνδυασμός καταλαμβάνει 31 έδρες του Περιφερειακού Συμβουλίου από τις οποίες οχτώ (8) στην περιφερειακή ενότητα Φθιώτιδας, δύο (2) στην περιφερειακή ενότητα Ευρυτανίας, τρεις (3) στην περιφερειακή ενότητα Φωκίδας, επτά (7) στην περιφερειακή ενότητα Βοιωτίας και έντεκα (11) στην περιφερειακή ενότητα Εύβοιας.

Σε ό,τι αφορά την κατανομή στο συνδυασμό ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ καταλαμβάνει πέντε (5) έδρες στην περιφερειακή ενότητα Φθιώτιδας, μία έδρα (1) στην περιφερειακή ενότητα Ευρυτανίας, μία (1) έδρα στην περιφ. ενότητα Φωκίδας, δύο (2) έδρες στην περιφ. ενότητα Βοιωτίας και πέντε (4) έδρες στην περιφ. ενότητα της Εύβοιας.

Αξίζει να σημειώσουμε στην ένσταση του ο κ. Βασίλειος Βεργέτης δεν ζητούσε μεταβολές στη Φθιώτιδα αλλά μεταβολές στη Φωκίδα, να μειωθούν δηλαδή οι έδρες του κ. Περγαντά από τρεις σε δύο, ωστόσο όμως το δικαστήριο έκρινε διαφορετικά.

Οι συνέπειες
Με βάση τη συγκεκριμένη απόφαση αλλάζουν αρκετά πράγματα. Πρώτα και κύρια δεν είναι μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου ο πρόσφατα ορκισμένος κ. Μάνος Γέμελος από τη Φθιώτιδα. Ανακηρύσσεται περιφερειακός σύμβουλος στην περιφερειακή ενότητα της Εύβοιας ο κ. Βασίλειος Βεργέτης. Ο συνδυασμός του κ. Χειμάρα κερδίζει μια έδρα στη Ααμία επιπλέον και έτσι αντί για τέσσερις που είχε γίνονται πέντε και ως συνέπεια μετακομίζει η έδρα του κ. Θανάση Χειμάρα ως επικεφαλής του συνδυασμού στη Φθιώτιδα. Δεν συμπληρώνει κάποιος άλλος το συνδυασμό αλλά απλά μετακομίζει η έδρα. Και επομένως η χαμένη έδρα από το συνδυασμό του κ. Χειμάρα στην Εύβοια δεν αναπληρώνεται από κάποιον άλλον, αλλά αντίθετα παραμένουν οι ίδιοι έτσι όπως είχαν εκλεγεί χωρίς μεταβολές.

Τα πρώτα σχόλια

Έτριβαν τα μάτια τους νομικοί της Αθήνας που ζητούσαν χθες το βράδυ περισσότερες λεπτομέρειες γύρω από την ένσταση. Δεν μπορούσαν να καταλάβουν τους μηχανισμούς και το κυριότερο δεν μπορούσαν να καταλάβουν την διαφορετική ερμηνεία που δόθηκε σε ό,τι αφορά την κατανομή των εδρών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και οι νομικοί περιμένουν την επικύρωση της απόφασης για να δουν το σκεπτικό της, αφού τουλάχιστον επί του παρόντος είναι ιδιαίτερα δύσκολο να εξαχθούν συμπεράσματα. Εκείνο το οποίο περιπλέκει πολύ περισσότερο τα πράγματα είναι το γεγονός ότι η εισηγητής της συγκεκριμένης υπόθεσης που ήταν η εφέτης κα Ρέα-Δέσποινα Γκεϊβέλη είχε αρνητική εισήγηση.
Πάντως οι πληροφορίες επιμένουν ότι μέχρι τέλος της εβδομάδας αναμένεται να έχουμε την επικυρωμένη απόφαση, έτσι ώστε να βρούμε τους τρόπους με τους οποίους το δικαστήριο υιοθέτησε την συγκεκριμένη ένσταση. Από κει και μετά οι δυνατότητες που ανοίγονται είναι ελάχιστες και αφορούν μόνον όσους θίγονται, δηλαδή τον κ. Μάνο Γέμελο, ο οποίος και έχει τη δυνατότητα αναίρεσης χωρίς βεβαίως να είναι γνωστό ακόμη αν θα την ασκήσει.

Advertisements