>Η εξέλιξη των Παραολυμπιακών Αγώνων και η ελληνική συμμετοχή

Posted on 5 Φεβρουαρίου 2011


>«Η πορεία που ακολουθεί η Ελλάδα στους Παραολυμπιακούς Αγώνες ως προς τη συμμετοχή αθλητών είναι ανοδική και με δεδομένο ότι πλέον τα άτομα που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα, δεν μένουν στα σπίτια τους και στρέφονται προς τον αθλητισμό, θεωρώ ότι πολύ σύντομα η πορεία μας θα είναι ακόμη καλύτερη». Τη θετική αυτή εκτίμηση για την κατάσταση αναφορικά με την ελληνική παρουσία σε παραολυμπιακά αθλήματα, διατυπώνει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρώην -επί σειρά ετών- αρχηγός της ελληνικής αποστολής στους Παραολυμπιακούς Αγώνες, Θανάσης Μήλιος […]


Οι Έλληνες αθλητές συμμετέχουν στους Παραολυμπιακούς Αγώνες από το 1976. Με δεδομένο, ωστόσο, ότι οι πρώτοι Παραολυμπιακοί Αγώνες έγιναν το 1960, η Ελλάδα άργησε κατά 16 χρόνια να συμμετάσχει στη συγκεκριμένη διοργάνωση. Οι παράγοντες είναι κοινωνικοπολιτικοί, αλλά και οικονομικοί.

«Το Παραολυμπιακό κίνημα δημιουργήθηκε και είχε μεγάλη ανάπτυξη, όταν αποφάσισαν να ασχοληθούν πολλοί βετεράνοι, τραυματίες στρατιώτες, που πήραν μέρος στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Κι αυτό γιατί ο αθλητισμός θα τους βοηθούσε σ’ ένα μεγάλο βαθμό στην αποκατάστασή τους. Η Ελλάδα, ως περιφερειακή χώρα, για λόγους οικονομικούς, κουλτούρας και πολιτικής άργησε να μετάσχει. Ακόμη και το 1976 που πήρε μέρος, η συμμετοχή της στηρίχθηκε σε ιδιωτική πρωτοβουλία. Από τότε, όμως, η συμμετοχή της είναι κάθε φορά με πολλούς αθλητές», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο τεχνικός σύμβουλος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, Βασίλης Καλύβας.

Το μεγάλο «στοίχημα», σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν το 2008. «Αν και οι στατιστικές λένε πως οι χώρες που διοργανώνουν Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες στην επόμενη διοργάνωση δεν πάνε καλά, εμείς τις διαψεύσαμε και πήγαμε καλύτερα (στη διοργάνωση του 2008) από κάθε άλλη φορά. Η πορεία μας ήταν ανοδική και αυτό αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για το Λονδίνο».

Αναλύοντας την ευαισθησία του Έλληνα, ο κ. Καλύβας επισήμανε πως μεγάλο ρόλο παίζουν τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας. «Αν υπήρχαν περισσότεροι δημοσιογράφοι να γράφουν για τους αθλητές ΑΜΕΑ τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Ο κόσμος χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμη. Αν εξαιρέσουμε το γεγονός ότι ο κόσμος το 2004 ήρθε στο γήπεδο, η προσέλευση σήμερα δεν είναι η αναμενόμενη. Ευελπιστούμε ότι στο μέλλον θα πάμε καλά και θα βρούμε το βηματισμό μας», τόνισε.

Όσο για τη συνέχεια; «Κάθε χρόνο έρχονται και περισσότερα παιδιά και στελεχώνουμε αθλήματα που στην Ελλάδα δεν γνωρίζουμε, όπως το ράγκμπι με αμαξίδιο. Η Ελλάδα έχει μεγάλη παράδοση στο στίβο και την κολύμβηση και θα συνεχίσει να έχει», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Καλύβας.

Η ελληνική παρουσία στους Αγώνες
Από το 1988, η Ελλάδα συμμετέχει στους αγώνες με επίσημες εθνικές αποστολές και η αγωνιστική παρουσία της επιστεγάζεται από καλές επιδόσεις και πολλά μετάλλια.

Έλληνες αθλητές κέρδισαν τα πρώτα μετάλλια στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ το 1988, κατακτώντας 1 αργυρό και 3 χάλκινα μετάλλια. Στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης, το 1992, κέρδισαν 2 αργυρά και ένα χάλκινο μετάλλιο, ενώ στους Αγώνες της Ατλάντα, το 1996, κέρδισαν 1 χρυσό, 1 αργυρό και 3 χάλκινα μετάλλια

Το 2000, στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ, η ελληνική ομάδα συμμετείχε με 71 άτομα (42 αθλητές). Οι Έλληνες αθλητές αγωνίστηκαν στο στίβο, την κολύμβηση, την άρση βαρών, την καλαθοσφαίριση και το τζούντο. Η ελληνική ομάδα, που συμμετείχε στο Σίδνεϊ κέρδισε 11 μετάλλια (4 χρυσά, 4 ασημένια, 3 χάλκινα).

Στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, η Ελλάδα συμμετείχε με την πολυπληθέστερη συμμετοχή λόγω του ότι η Ελλάδα ήταν η διοργανώτρια. Συμμετείχαν 137 αθλητές. Οι Έλληνες αθλητές και οι Ελληνίδες αθλήτριες κατάφεραν να κατακτήσουν συνολικά 20 μετάλλια (3 χρυσά, 13 αργυρά, 4 χάλκινα) – εννέα περισσότερα απ’ αυτά που είχαν κερδίσει στους Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Σίνδεϊ. Επίσης, σημειώθηκαν συνολικά 58 πλασαρίσματα στις πρώτες οχτώ θέσεις.

Οι περισσότερες επιτυχίες, μέχρι στιγμής, ήταν αυτή στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, όπου η συγκομιδή ήταν 24 μετάλλια, πέντε χρυσά, εννέα ασημένια και δέκα χάλκινα, ξεπερνώντας τα 20 μετάλλια στην αντίστοιχη διοργάνωση της Αθήνας, πριν από τέσσερα χρόνια. Πρωταγωνιστής ήταν ο Χαράλαμπος Ταϊγανίδης, ο οποίος κατέκτησε έξι μετάλλια στην κολύμβηση. Η Ελλάδα ήταν 20ή χώρα στην κατάταξη, βάσει του αριθμού των χρυσών και 17η βάσει του συνολικού αριθμού μεταλλίων, με τη διοργανώτρια Κίνα να είναι πρώτη με 211 μετάλλια, 89 από τα οποία ήταν χρυσά.

Η πρώτη συμμετοχή Έλληνα αθλητή σε Χειμερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες έγινε το 2002, στο Σολτ Λέικ Σίτι. Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες του Τορίνο το 2006 ήταν οι δεύτεροι Χειμερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες, όπου συμμετείχε ελληνική αποστολή.

Η ιστορική εξέλιξη των Αγώνων
Το 1948, στο Στόουκ Μάντεβιλ της Αγγλίας οργανώθηκαν από τον Σερ Λούντβιχ Γκούτμαν οι πρώτοι αγώνες για ανθρώπους με κινητικά προβλήματα. Ξεκίνησαν την ίδια ημέρα με την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου. Τότε, κανείς ίσως δεν περίμενε ότι το εγχείρημά του θα εξελισσόταν αργότερα σε Ολυμπιακή Διοργάνωση.

Το 1952, στους αγώνες συμμετείχαν και αθλητές από την Ολλανδία. Ήταν τότε που «γεννήθηκε» η ιδέα για ένα διεθνές κίνημα, που θα έβαζε υπό από τη σκέπη του όλα τα άτομα, τα οποία εξέφραζαν τη θέληση να αγωνιστούν ως αθλητές, παρά τα όποια κινητικά τους προβλήματα.

Το κίνημα αυτό έγινε γνωστό ως Παραολυμπιακό Κίνημα και είχε στόχο την ανάδειξη του αθλητή και όχι της αναπηρίας του, επιδεικνύοντας παράλληλα τη δύναμη, την ικανότητα και το υψηλό επίπεδο συναγωνισμού των Παραολυμπιακών αθλητών, αλλά και το μέγεθος του ανθρώπινου μεγαλείου.

Ο στόχος του κινήματος εκπληρώθηκε, όταν οκτώ χρόνια αργότερα, το 1960, οργανώθηκαν οι πρώτοι αγώνες Ολυμπιακού χαρακτήρα για αθλητές με αναπηρία στη Ρώμη, έπειτα από το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων.

Αυτή ιστορικά θεωρείται ως η πρώτη Παραολυμπιάδα και χαρακτηρίστηκε από τη συμμετοχή περίπου 400 αθλητών από 23 χώρες σε 8 αθλήματα, 6 από τα οποία (τοξοβολία, κολύμβηση, ξιφασκία, καλαθοσφαίριση, επιτραπέζια αντισφαίριση, στίβος) εξακολουθούν να περιλαμβάνονται στο αγωνιστικό πρόγραμμα των Παραολυμπιακών Αγώνων έως και σήμερα.

Από τότε, οι Παραολυμπιακοί Αγώνες διεξάγονται κάθε τέσσερα χρόνια, πάντα την ίδια χρονιά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ η συμμετοχή των αθλητών συνεχώς αυξάνεται όπως και οι κατηγορίες των αθλημάτων.

Αναμφισβήτητα, οι Παραολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν το σημαντικότερο αθλητικό γεγονός της ζωής κάθε αθλητή και αθλήτριας με αναπηρία. Ο αγώνας καθορίζεται και κατευθύνεται από μία μοναδική δύναμη και αποφασιστικότητα, παράλληλα με την προσπάθεια των αθλητών, που προπονούνται σκληρά και συστηματικά για να αγωνιστούν, ξεπερνώντας κάθε εμπόδιο.

Κυριάκος Παρασίδης
Advertisements