>"Τελείωσε" ο σοσιαλιστής Μουμπάρακ. Αναλαμβάνει την εξουσία ο στρατός. Όλες οι εξελίξεις από την πρώτη μέρα των διαδηλώσεων

Posted on 11 Φεβρουαρίου 2011


>Τώρα αν μπορεί κάποιος να χαίρεται που αναλαμβάνει ο στρατός την εξουσία, δεν ξέρουμε αλλά όταν πρόκειται για έναν κατ’ ευφημισμό σοσιαλιστή, τότε μπορεί να υπάρξουν συμβιβασμοί.
Να θυμίσουμε ότι οι ένοπλες δυνάμεις έχουν και στο παρελθόν διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στη διατήρηση της δημόσιας τάξης, αλλά μόνο σε ακραίες περιπτώσεις, μεταξύ των οποίων οι βίαιες ταραχές του 1977 και η εξέγερση των κληρωτών των Κεντρικών Δυνάμεων Ασφαλείας στο Κάιρο και σε άλλες πόλεις το 1986 […]


Ο αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ, μπροστά στη λαϊκή οργή, παραιτήθηκε από τα καθήκοντά του και την εξουσία αναλαμβάνει το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο, όπως ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής, ο αντιπρόεδρος της Αιγύπτου Όμαρ Σουλεϊμάν.
«Με δεδομένες τις δύσκολες ώρες που περνά η χώρα, ο πρόεδρος Μοχάμεντ Χόσνι Μουμπάρακ αποφάσισε να εγκαταλείψει τη θέση του προέδρου της δημοκρατίας και ανέθεσε στο Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο με τη διακυβέρνηση της χώρας», δήλωσε ο Σουλεϊμάν στη σύντομη τηλεοπτική του ανακοίνωση.

Πανηγυρισμοί από το λαό
Τη στιγμή που ο αιγύπτιος αντιπρόεδρος Όμαρ Σουλεϊμάν ανακοίνωνε ότι ο Χόσνι Μουμπάρακ παραιτήθηκε, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που είχαν κατακλύσει την πλατεία Ταρχίρ και τους γύρω δρόμους της πρωτεύουσας και ανέμεναν επί ημέρες την είδηση της αποχώρησής του, άρχισαν τους πανηγυρισμούς, τους χορούς, τα τραγούδια.
Πάνω από ένα εκατομμύριο Αιγύπτιοι κρατώντας αιγυπτιακές σημαίες και πλακάτ με ειρηνικά συνθήματα ζητωκραύγαζαν «Ο λαός έριξε το καθεστώς», «Νικήσαμε», «Είμαστε ελεύθεροι» σε ένα ξέσπασμα χαράς και ικανοποίησης.
Όσο για τον επί 30 χρόνια κυρίαρχο της Αιγύπτου, έχει μετακομίσει προς το παρόν με την οικογένειά του στο θέρετρο Σαρμ-Ελ-Σέιχ και προετοιμάζει τα επόμενα βήματά του.

Ο Μουμπάρακ «άκουσε τη φωνή του αιγυπτιακού λαού»
Η επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Κάθριν Άστον εξέφρασε σήμερα την ικανοποίησή της για την απόφαση του αιγύπτιου προέδρου να παραιτηθεί, λέγοντας ότι ο Χόσνι Μουμπάρακ «άκουσε τη φωνή του αιγυπτιακού λαού» και ότι κατ’αυτόν τον τρόπο άνοιξε το δρόμο για «πιο άμεσες και πιο βαθειές μεταρρυθμίσεις».
Με την παραίτησή του «άκουσε τη φωνή του αιγυπτιακού λαού και άνοιξε το δρόμο για πιο άμεσες και πιο βαθειές μεταρρυθμίσεις», αναφέρει η Άστον σε ανακοίνωσή της.
Η Άστον προσθέτει ότι η ΕΕ σέβεται την απόφαση του Μουμπάρακ να παραιτηθεί και ζητεί να υπάρξει ένας διάλογος για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης ευρύτερης βάσης στην Αίγυπτο.
Επίσης σημειώνει ότι η ΕΕ συμμερίζεται το στόχο του αιγυπτιακού λαού για μια ομαλή μετάβαση στη δημοκρατία και για τη διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών.
«Είναι σημαντικό να επιταχυνθεί ο διάλογος, οδηγώντας σε μία κυβέρνηση που θα είναι ευρέως αντιπροσωπευτική και θα σέβεται τις φιλοδοξίες (…) του λαού» της Αιγύπτου, προσθέτει.
«Ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών έχει ουσιαστική σημασία. Όλες οι παραβιάσεις τους θα πρέπει να αποτελέσουν το αντικείμενο έρευνας», καταλήγει.

Στο μεταξύ, η παράταξη της αντιπολίτευσης στην Αίγυπτο Αδελφοί Μουσουλμάνοι μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του Χόσνι Μουμπάρακ και την ανάθεση της διακυβέρνησης της χώρας στο ανώτατο στρατιωτικό συμβούλιο ζήτησαν από το στρατό να παραδώσει σύντομα την εξουσία σε πολιτική κυβέρνηση.
«Καλούμε για μια ασφαλή και σταθερή μετάβαση της εξουσίας σε μια κυβέρνηση καθοδηγούμενη από πολίτες και στη σύνταξη ενός Συντάγματος ανώτερου από το υπάρχον της διεφθαρμένης κυβέρνησης» ανέφερε ο Ρασάντ Μπαγιούμι, αναπληρωτής γενικός γραμματέας των «Αδελφών Μουσουλμάνων», μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο.
«Θα πρέπει να εκπονηθεί ένα Σύνταγμα που θα εγγυάται την ελευθερία και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μια πολιτική κυβέρνηση που θα αποτελείται από τεχνοκράτες μέχρι ότου διενεργηθούν ελεύθερες, δίκαιες εκλογές υπό πλήρη διαφάνεια» πρόσθεσε καταλήγοντας ο κ. Μπαγιούμι.

Ανέλαβε ο Στρατός
Ο υπουργός Άμυνας της Αιγύπτου, Μοχάμαντ Χουσεΐν Ταντάουι, είναι επικεφαλής του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου το οποίο ανέλαβε σήμερα τον έλεγχο της διακυβέρνησης της χώρας μετά από τον εξαναγκασμό σε παραίτηση του επί 30 χρόνια πρόεδρου της χώρας, Χόσνι Μουμπάρακ, έγινε γνωστό από στρατιωτικές πηγές.
Σύμφωνα με το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο πρόκειται να καθαιρέσει την κυβέρνηση και τα δύο σώματα του Κοινοβουλίου.
Σχετική ανακοίνωση του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου θα δημοσιοποιηθεί αργότερα σήμερα.

Αντιδράσεις μέσα κι’ έξω από την Αίγυπτο
Ο αντιπολιτευόμενος πολιτικός Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι δήλωσε, μετά την ανακοίνωση της αποχώρησης από την προεδρία του Χόσνι Μουμπάρακ, ότι η σημερινή είναι η καλύτερη ημέρα της ζωής του.
«Περιμέναμε για δεκαετίες αυτή την ημέρα. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με το στρατό για να προετοιμάσουμε δίκαιες και ελεύθερες εκλογές. Περιμένω με ανυπομονησία τη μεταβατική περίοδο κατά τη διάρκεια της οποίας ο στρατός θα μοιράζεται την εξουσία με το λαό», δήλωσε ο Ελ Μπαραντέι στο Ρόιτερς.

Ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου, ο αιγύπτιος Αμρ Μούσα, δήλωσε από τη μεριά του ότι είναι βέβαιος ότι η χώρα του θα επιλέξει το σωστό δρόμο.
«Είμαι αισιόδοξος ότι θα επιλέξουμε το σωστό δρόμο για την Αίγυπτο και τον αιγυπτιακό λαό», επεσήμανε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, ενώ πρόσθεσε ότι η παραίτηση του Μουμπάρακ σημαίνει ότι «καταφέραμε αυτό που επιθυμούσε ο λαός».

Ο Ουάελ Γόνεμ, το στέλεχος του αμερικανικού ομίλου Google που συνελήφθη και κρατήθηκε επί πολλές ημέρες από τις αιγυπτιακές υπηρεσίες ασφαλείας επειδή συμμετείχε στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, έγραψε σήμερα στο λογαριασμό του στο Twitter: «Συγχαρητήρια στην Αίγυπτο, ο εγκληματίας έφυγε από το μέγαρο».

Και η Χαμάς χαιρέτισε σήμερα την παραίτηση του Μουμπάρακ ως «την αρχή της νίκης της επανάστασης», την ώρα που στη Λωρίδα της Γάζας εκτυλίσσονται σκηνές πανηγυρισμών.
«Θεωρούμε την παραίτηση του προέδρου Μουμπάρακ ως την ανακοίνωση της αρχής της νίκης της αιγυπτιακής επανάστασης, όλες τις διεκδικήσεις της οποίας υποστηρίζουμε», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σάμι Αμπου Ζούχρι, εκπρόσωπος της Χαμάς.
«Καλούμε την αιγυπτιακή κυβέρνηση να αποφασίσει άμεσα την άρση της πολιορκίας της Γάζας και το άνοιγμα του αιγυπτιακού περάσματος» της Ράφα, πρόσθεσε.

Εντωμεταξύ και η κυβέρνηση του Κατάρ χαρακτήρισε τη μεταβίβαση της εξουσίας στο στρατιωτικό συμβούλιο ένα θετικό βήμα.
«Είναι ένα θετικό, σημαντικό βήμα προς την εκπλήρωση των προσδοκιών του αιγυπτιακού λαού που επιθυμεί τη δημοκρατία, τις μεταρρυθμίσες και μία αξιοπρεπή ζωή», αναφέρει η ανακοίνωση του βασιλικού συμβουλίου του εμίρη.

Ο Ομπάμα
Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα κάνει δήλωση στις 20:30 ώρα Ελλάδος σχετικά με την παραίτηση του αιγύπτιου ομολόγου του Χόσνι Μουμπάρακ, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Ο Ομπάμα θα κάνει τη δήλωσή του στην αίθουσα Τύπου του Λευκού Οίκου.
«Ο πρόεδρος ενημερώθηκε για την απόφαση του προέδρου Μουμπάρακ να παραιτηθεί κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε στο Οβάλ Γραφείο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τόμι Βίετορ. Ο αμερικανός πρόεδρος «παρακολούθησε στη συνέχεια τηλεοπτικές εικόνες από το Κάιρο για μερικά λεπτά», προσέθεσε ο ίδιος.

Χρονολόγιο των εξελίξεων ως την παραίτηση του προέδρου Μουμπάρακ
Για περισσότερες από δύο εβδομάδες χιλιάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές συνέρεαν στους δρόμους του Καΐρου και των άλλων μεγάλων πόλεων της χώρας, αψηφώντας την απαγόρευση κυκλοφορίας και την ισχυρή στρατιωτική παρουσία, ζητώντας επιτακτικά την παραίτηση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

Το κύμα των διαδηλώσεων στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική ξεκίνησε από την Τυνησία, όπου οι διαδηλώσεις του Ιανουαρίου οδήγησαν στην εκδίωξη του προέδρου Ζιν ελ-Αμπιντίν Μπεν Άλι μετά από 23 χρόνια στην εξουσία.

Το χρονολόγιο με τα κυριότερα γεγονότα στην Αίγυπτο αφότου ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις:
25 Ιανουαρίου – Χιλιάδες άνθρωποι συμμετέχουν στην πορεία της «Ημέρας της Οργής» ζητώντας από τον Μουμπάρακ να εγκαταλείψει την εξουσία μετά από 30 χρόνια στην προεδρία της χώρας. Η αστυνομία απαντά εκτοξεύοντας δακρυγόνα και διαλύοντας τους διαδηλωτές με νερό υπό πίεση.

26 Ιανουαρίου – Οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης Facebook και Twitter που είχαν χρησιμοποιηθεί για να οργανωθούν οι διαδηλώσεις παύουν να λειτουργούν στην Αίγυπτο.

27 Ιανουαρίου – Ο αντιπολιτευόμενος Μοχάμεντ Ελ-Μπαραντέι επιστρέφει στο Κάιρο από τη Βιένη. Ο βραβευμένος με Νομπέλ Ειρήνης πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) δηλώνει ότι «το καθεστώς πρέπει να καταλάβει ότι η αλλαγή είναι απολύτως απαραίτητη». Σταματούν οι συναλλαγές στο Χρηματιστήριο.

28 Ιανουαρίου – Ο στρατός καλείται να εφαρμόσει την απαγόρευση κυκλοφορίας που είχε επιβληθεί αρχικά στο Κάιρο, το Σουέζ και την Αλεξάνδρεια και κατόπιν επεκτάθηκε σε όλη τη χώρα. Οι τηλεπικοινωνίες διακόπτονται, οι Αιγύπτιοι αδυνατούν να στείλουν μηνύματα με τα κινητά τηλέφωνά τους, πολλές ιστοσελίδες δεν λειτουργούν. Ο Ελ Μπαραντέι σε κατ’ οίκον περιορισμό.

29 Ιανουαρίου – Ο Μουμπάρακ ανασχηματίζει την κυβέρνησή του αλλά αρνείται να φύγει. Στο Κάιρο οι διαδηλωτές πυρπολούν περιπολικά, λεηλατούν το κτήριο του Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος του Μουμπάρακ και του βάζουν φωτιά. Ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Όμαρ Σουλεϊμάν διορίζεται αντιπρόεδρος και ο πρώην υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας, Άχμεντ Σαφίκ αναλαμβάνει την πρωθυπουργία.

30 Ιανουαρίου – Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ζητά αυτοσυγκράτηση και ειρηνική αλλαγή στην Αίγυπτο. Το αραβικό τηλεοπτικό κανάλι Αλ Τζαζίρα ανακοινώνει ότι υποχρεώθηκε να κλείσει τα γραφεία του στο Κάιρο.

31 Ιανουαρίου – Ο Μουμπάρακ ορκίζει τη νέα κυβέρνηση στην οποία πολλά μέλη της παλαιάς κυβέρνησης διατηρούν τις θέσεις τους. Οι ΗΠΑ επιβεβαιώνουν ότι έστειλαν στην περιοχή τον διπλωμάτη Φρανκ Γουίσνερ, ο οποίος ήταν πρεσβευτής στο Κάιρο την περίοδο 1986-91, με σκοπό να συναντηθεί με υψηλόβαθμους Αιγύπτιους αξιωματούχους.

1 Φεβρουαρίου – Ο Μουμπάρακ δηλώνει ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του Σεπτεμβρίου αλλά αψηφά και πάλι το αίτημα να παραιτηθεί άμεσα. Οι διαδηλωτές καλούν τον κόσμο να συμμετάσχει στη «Διαδήλωση του Ενός Εκατομμυρίου». Ο ΟΗΕ ανακοινώνει ότι οι νεκροί από τις ταραχές ενδέχεται να φτάνουν τους 300, οι τραυματίες στους 3000 ενώ εκατοντάδες έχουν συλληφθεί.

2 Φεβρουαρίου – Υποστηρικτές του Μουμπάρακ πάνω σε καμήλες και άλογα, οπλισμένοι με μαχαίρια και ξύλα, φτάνουν στο Κάιρο. Εν μέσω οδομαχιών με τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές, οι ξένοι ηγέτες καταδικάζουν τη βία και ζητούν να ξεκινήσει άμεσα ο εκδημοκρατισμός της Αιγύπτου.

3 Φεβρουαρίου – Σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC News ο πρόεδρος Μουμπάρακ δηλώνει ότι θα ήθελε να παραιτηθεί αλλά προειδοποιεί ότι εάν το κάνει θα επικρατήσει χάος.

4 Φεβρουαρίου – Διαδηλωτές συγκεντρώνονται στο κέντρο του Καΐρου για άλλη μια ημέρα αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, την οποία αποκαλούν «Ημέρα της Αναχώρησης». Η φιλοκυβερνητική πλευρά οργανώνει μια «Ημέρα Πίστης».

5 Φεβρουαρίου – Παραιτείται το Εκτελεστικό Γραφείο του Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος, μέλος του οποίου είναι και ο γιος του Μουμπάρακ, Γκαμάλ.

6 Φεβρουαρίου – Κόμματα και προσωπικότητες της αντιπολίτευσης συνομιλούν για πρώτη φορά με την κυβέρνηση. Ξανανοίγουν πολλές τράπεζες και επιχειρήσεις.

7 Φεβρουαρίου – Πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου μετά τον ανασχηματισμό. Ανακοινώνεται αύξηση των μισθών και των συντάξεων κατά 15%. Το στέλεχος του Google Ουάελ Γόνεμ απελευθερώνεται μετά από 12 ημέρες στη φυλακή.

8 Φεβρουαρίου – Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν στο Κάιρο και σε άλλες πόλεις. Ο Μουμπάρακ συστήνει μια επιτροπή για την τροποποίηση του συντάγματος.

9 Φεβρουαρίου – Αιματηρές συγκρούσεις σημειώνονται και στο νότο της χώρας. Οι διαδηλωτές περικυκλώνουν το κοινοβούλιο και την έδρα της κυβέρνησης στο Κάιρο. Εκπέμπει και πάλι στην Αίγυπτο το κανάλι Αλ Τζαζίρα.

10 Φεβρουαρίου – Όλο το έθνος περιμένει με κομμένη την ανάσα την ανακοίνωση της παραίτησης του Μουμπάρακ. Αντ’ αυτού, ο πρόεδρος ανακοινώνει ότι μεταφέρει ορισμένες εξουσίες του στον αντιπρόεδρο Σουλεϊμάν, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση των διαδηλωτών. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, κρίνει ότι η μεταφορά εξουσιών «δεν αρκεί».

11 Φεβρουαρίου – Πάνω από ένα εκατομμύριο διαδηλωτές συγκεντρώνονται στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου. Ο Μουμπάρακ φέρεται να έχει φύγει για το θέρετρο της Ερυθράς Θάλασσας Σαρμ ελ-Σέιχ. Αναπάντεχα, ο αντιπρόεδρος Σουλεϊμάν ανακοινώνει από την τηλεόραση ότι ο Μουμπάρακ παραιτήθηκε και ζήτησε από το στρατό να αναλάβει την εξουσία, προκαλώντας κύμα ευφορίας στους διαδηλωτές.

Στοιχεία για το στρατό της Αιγύπτου

Ο πανίσχυρος στρατός της Αιγύπτου ανέλαβε σήμερα την εξουσία, μετά την παραίτηση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ. Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι τέσσερις πρόεδροι της χώρας, από τη δεκαετία του 1950 μέχρι σήμερα, προήλθαν από τις τάξεις του στρατού, επικεφαλής του οποίου σήμερα είναι ο στρατάρχης Μοχάμεντ Χουσέιν Ταντάουι.

Οι επιτυχίες του στρατού στον Πόλεμο του 1973 βοήθησαν να αποκατασταθεί το κύρος του μετά την ήττα στον Πόλεμο των Έξι Ημερών με το Ισραήλ, το 1967 και δικαίωσαν την επιμονή του τότε προέδρου Ανουάρ Σαντάτ περί επαγγελματικού στρατού και αποφυγής της εμπλοκής του με την πολιτική.

Οι ένοπλες δυνάμεις έχουν και στο παρελθόν διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στη διατήρηση της δημόσιας τάξης, αλλά μόνο σε ακραίες περιπτώσεις, μεταξύ των οποίων οι βίαιες ταραχές του 1977 και η εξέγερση των κληρωτών των Κεντρικών Δυνάμεων Ασφαλείας στο Κάιρο και σε άλλες πόλεις το 1986.

Ακολουθούν ορισμένα στοιχεία για το στρατό, στον οποίο υπηρετούν περίπου 468.500 άνδρες ενώ οι έφεδροι ανέρχονται στους 479.000.

ΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣ:

280.000-340.000 μέλη.

Άρματα μάχης: 3.723, εκ των οποίων 973 άρματα Α1M1 Έιμπραμς.

Αναγνωριστικά οχήματα: 410.

Θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού: 4.160.

Πυροβολικό: 4.480.

Ολμοβόλα: 2.528.

Πύραυλοι εδάφους-αέρος: τουλάχιστον 2.100.

Πύραυλοι εδάφους-εδάφους: πάνω από 42.

ΝΑΥΤΙΚΟ:

18.500 μέλη.

Υποβρύχια: 4.

Πολεμικά πλοία: 10.

Ακταιωροί: 41.

ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ:

30.000 μέλη.

Μαχητικά αεροσκάφη: 461, εκ των οποίων 26 F-16A, 12 F16-B, 74 MiG-21F και 53 Mirage D/E.

Ελικόπτερα: 129.

Advertisements
Posted in: ΚΟΣΜΟΣ